Програма лідерства для фахівців громадського здоров’я: 82 кандидати пройшли відбір

82 фахівці з 272 кандидатів, які вже працюють у громадському здоровʼї чи дотичних сферах, наприклад, у регіональних центрах контролю та профілактики хвороб й готові розвиватись як лідери та менеджери, в 2024 році почнуть професійне навчання. Найбільше заявок про участь – третина від усіх – надійшло від спеціалістів із Київської та Львівської областей. Під час тестування кандидатів оцінювали за 6 компетенціями, зокрема, «Співпраця та партнерства», «Професійний розвиток та усвідомлене дотримання етичних норм» і «Промоція здоров’я».

Міністерство охорони здоров’я України за підтримки ВООЗ у жовтні ініціювало «Програму лідерства для громадського здоров’я» для фахівців зі сфери громадського здоров’я. Мета програми – створити спільноту професіоналів-лідерів, які стануть рушійною силою розвитку системи громадського здоров’я в Україні та реалізовуватимуть власні проєкти на рівні громад і країни. Учасники програми отримають доступ до індивідуальних навчальних, менторських та наукових програм, розроблених за участі міжнародних експертів. Під час навчання фахівці зможуть розробити та захистити свої проєкти, спрямовані на розвиток системи громадського здоров’я.

Програма лідерства побудована на основі Рамки компетенцій для кадрів громадського здоровʼя в Європейському регіоні, розробленої ВООЗ та Асоціацією шкіл громадського здоровʼя в Європейському регіоні. Програма лідерства для громадського здоров’я підтримує розвиток професійної кар’єри, надає доступ до унікальних навчальних та наукових ресурсів, забезпечує менторську підтримку, допомагає розробляти та реалізовувати проєкти у громадському здоров’ї.