В Україні вивчають міжнародний досвід доступності освіти та працевлаштування людей з інвалідністю

Україна приєдналася до Європейської соціальної хартії, ратифікувала Конвенцію ООН про права людей з інвалідністю та інші міжнародні документи. Це означає, що наша країна взяла зобов’язання створювати умови для повноцінної реабілітації людей з інвалідністю, зокрема трудової реабілітації. Однією зі складових безбар’єрності є працевлаштування – інвалідність не має бути перешкодою можливості працювати та втілювати свої знання і здібності.

Люди з інвалідністю мають бути конкурентоспроможними на ринку праці, мати змогу за потреби пройти професійну перепідготовку. Забезпечення доступності та інклюзивності вищої освіти входить до операційних цілей Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2021-2031 роки.

Найпоширеніші заходи допомоги у працевлаштуванні людей з інвалідністю такі:

  • законодавча протидія дискримінації;
  • уможливлення вищої інклюзивної освіти для людей з особливими освітніми потребами;
  • допомога роботодавцям: компенсація заробітної плати, підтримка необхідного супроводу людини з інвалідністю на робочому місці;
  • програми заохочення зайнятості у державному секторі;
  • програми підтримуваної зайнятості для людей із комплексною інвалідністю, осіб із психосоціальними та інтелектуальними порушеннями зокрема;
  • сприяння підприємствам із так званою захищеною формою зайнятості і соціальним підприємствам, де працюють люди з інвалідністю.

Система охорони здоров’я є однією зі сфер працевлаштування людей з інвалідністю. Є низка відносно нових спеціальностей, на які уже є попит, проте бракує професіоналів і професіоналок. Створення безбар’єрних умов для роботи людей з інвалідністю в медицині починається з безбар’єрної медичної освіти. Зараз усі заклади освіти, де навчають медичних спеціальностей, працюють над створенням таких умов.

Дослідження світового досвіду щодо забезпечення доступності освіти та працевлаштування людей з інвалідністю проводить Буковинський державний медичний університет. Це дослідження йде у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні до 2030 року, ухваленої з ініціативи першої леді України Олени Зеленської «Без бар’єрів».