КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ТА ЯК ЇХ УНИКАТИ

Спека, тривала відсутність електроенергії, іноді нехтування простими правилами обробки та зберігання продуктів — ці та інші причини є чинниками, які загрожують виникненню гострої кишкової інфекції (ГКІ). Розповідаємо, що таке гостра кишкова інфекція, чим вона загрожує та як можна спробувати її уникнути????

???? Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

???? Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Тому дуже важливо купатися у чистих водоймах, обирати безпечні для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.

???? А ще щоб уберегтися від ГКІ, слід вживати лише ті продукти, у якості яких (в тому числі у якості зберігання) ви впевнені. Трохи детальніше про це.

✅ Збудники ГКІ найчастіше містяться у сирій їжі тваринного походження, немитих фруктах та овочах. Найпоширенішими факторами передачі є готові страви, кондитерські вироби, молоко та молочні продукти, яйця.

✅ Влітку як ніколи важливо бути обережними, мити руки та посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту воду. Хоча насправді цих порад за можливості варто дотримуватися у будь-яку пору року.

✅ Під час зберігання та приготування їжі виокремлюйте сиру від готової. Облаштуйте кухню достатньою кількістю дошок для нарізання, ножів, контейнерів для зберігання. Та застосовуйте одні “кухонні девайси” виключно для сирих продуктів, інші виключно для готових.

✅ Ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця та рибу.

✅ Готуйте страви при температурі щонайменше 70°C.

✅ Робіть страви якомога простішими з мінімальною кількістю інгредієнтів. Пам’ятайте, що найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

✅ Використовуйте якісну, очищену воду.

❌ Не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання. У разі тривалої відсутності електроенергії не їжте продукти, які довго знаходились в холодильнику без електропостачання.

❌ Не вживайте консерви зі здутою кришкою чи зміненим кольором або запахом.

Більше про п’ять кроків до безпечної їжі читайте на сайті Центру громадського здоров’я: https://cutt.ly/3ekrrZzd.