5 кроків до здорового харчування, щоб наші діти харчувалися краще за нас

Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.

Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу. Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 грамів замість рекомендованих 25 г.

Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.

Центр громадського здоров’я МОЗ України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування запускає освітню ініціативу «П’ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей.

100 загальноосвітніх шкіл стануть майданчиками для поширення знань і формування корисних харчових звичок серед учнів. Проєкт реалізовуватиметься у семи областях України (Київська, Черкаська, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Чернівецька та Хмельницька) за активної підтримки обласних Центрів контролю та профілактики хвороб.

▶️Освітня кампанія «П’ять кроків до здорового харчування» через веселі та цікаві заняття допоможе дітям дізнатися, як робити правильний вибір у їжі та вести активний спосіб життя.

У рамках проєкту протягом наступних двох місяців Центр громадського здоров’я розповідатиме про те, як харчуватися правильно й корисно, і чим шкодять «неправильні» продукти. Підписуйтеся на сторінку Центру, щоб отримувати перевірену інформацію від головної експертної установи у сфері громадського здоров’я.