29 вересня – Всесвітній день серця

Щороку 29 вересня World Heart Federation закликає країни світу долучитися до відзначення Всесвітнього дня серця.

Метою цього міжнародного дня є підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження і пропаганда профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

Серцево-судинні захворювання як основна причина смертності в Україні, особливо серед чоловіків працездатного віку, суттєво змінюють вікову та ґендерну структуру українського населення, що має серйозні економічні та соціальні наслідки. Багатьох із цих захворювань можна уникнути завдяки змінам у поведінці та способі життя.

Основними факторами ризику розвитку серцево-судинних захворювань є паління тютюну, брак фізичної активності, нездорове харчування та зловживання алкоголем. Мета проведення заходів — підвищити усвідомлення в суспільстві небезпеки, яка викликана епідемією серцево-судинних захворювань в світі, а також ініціювати всеосяжні профілактичні заходи щодо ішемічної хвороби і мозкового інсульту в усіх групах населення. На даний час серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в світі: щорічно вони забирають понад 17 мільйонів людських життів.

Cимптоми які вказують на серцево-судинні хвороби: зміни серцебиття, задишка, болі в грудній клітці; , пітливість і слабкість, запаморочення, безпричинна непритомність; блідість шкірних покривів; часта набряклість. Що робити при появі цих симптомів?

В першу чергу потрібно викликати «швидку допомогу». Поки допомога в дорозі, можна прийняти одну таблетку нітрогліцерину (під язик) або нітроспрей (в аерозолі). Це універсальний засіб від болю в серці.

Рекомендації щодо профілактики захворювань серця універсальні для всіх. Щоб серце залишалося здоровим, потрібна фізична активність. Це будь-який вид спорту, в старшому віці — в щадному режимі, або 30-40 хвилин ходьби, якщо ви ніколи активно не займалися спортом. Правильне харчування. Не можна зловживати червоним м’ясом і гарнірами: чим менше людина споживає солодкого, солоного і мучного, тим краще і позитивне мислення. Депресія і навіть побутові стреси негайно позначаються на роботі серця, тому варто захищати себе від сильних негативних хвилювань.

Лікар терапевт вищої категорії  МКЛ №1 Гуцуляк.А.І.