28 лютого – Всесвітній день рідкісних захворювань

Щороку в останній день лютого у всьому світі відзначається День рідкісних захворювань.

Святкування цього свята спрямоване на привернення уваги громадськості до проблем людей, які хворіють рідкісними видами захворювань. Вперше це свято було відзначене у 2008 році, а саме 29 лютого, адже цей день так само винятковий і буває раз на 4 роки. Пізніше все ж таки було вирішено святкувати цей день щороку в останній день лютого, адже цей місяць теж свого роду унікальний, адже може мати різну кількість днів залежно від року. В 2008 році також було засновано Європейську Організацію рідкісних захворювань, а в 2009 році вона стала міжнародною, оскільки до неї приєднались такі країни як США, Канада, Китай, Австралія та ін,  якими щорічно проводяться різноманітні заходи з метою підтримки осіб, що хворіють рідкісними захворюваннями.

На сьогодні в світі налічується більше 7000 захворювань, що вважаються рідкісними.

Рідкісна (орфанна, від англ. orphan сирота) хвороба — це узагальнена назва вроджених чи набутих захворювань, частота яких не перевищує п’яти випадків на 10 тис. осіб, які хронічно прогресують, погіршують якість життя людини та призводять до його скорочення чи інвалідизації.

80 % цієї патології обумовлено генетичними причинами (спадкові порушення обміну речовин). Інші 20 % — це рідкісні форми онкологічних та онкогематологічних хвороб, інфекційні та аутоімунні процеси.

В Україні найбільш часто зустрічаються хворі на синдром Елерса-Данлоса, з органічними ацидуріями, з порушенням обміну речовин, з мітохондріопатією, із вродженим гіпотиреозом.

В США офіційним символом рідкісних захворювань є зебра, адже кожне з них має свої індивідуальні особливості, так само як  і в зебри – кожна смужка унікальна та неповторна!

Тож будьмо уважнішими до тих, хто хворіє, до тих хто щодня потребує нашої  підтримки та турботи!