27 серпня – день народження Івана Франка

Сьогодні 27 серпня відзначається 163-тя річниця народження Івана Франка, знакової особистості не лише для нашого рідного міста,а й для всієї української історії та культури.

Громадська і творча діяльність, особисте життя Івана Франка тісно пов’язані з історією і культурою колишньої Станиславівщини. На Прикарпаття привела його любов до подорожей, прагнення до пізнання світу, замилування красою природи.
У 1883 році на запрошення студента – поляка Владислава Дзвонковського Іван приїхав до Станіслава, де закохався у сестру свого приятеля Юзефу Дзвонковську. У їхній родині часто влаштовували літературні вечори, читали Франкові твори, зокрема новелу «На дні».

Величною є постать Івана Яковича Франка в українській літературі, історії та культурі. Його ім’ям названий Львівський університет, Київський драматичний театр, багато установ освіти, науки, культури в Україні та за кордоном.

Особлива пошана і любов мешканців Івано-Франківщини до величної постаті Каменяра, адже громадська і творча діяльність, особисте життя І.Франка тісно пов’язані з історією і культурою нашого краю. Мешканці міст і сіл області зберегли яскраві спогади про зустрічі з письменником, про місця, які він відвідував, про його спілкування із тутешнім населенням. Розповіді про І.Франка передаються з покоління у покоління як найвища духовна цінність. Багатогранність постаті Івана Франка спонукає науковців, дослідників, краєзнавців, письменників Івано-Франківщини до нових дослідницьких пошуків.

До слова, 5 лютого 1994 року республіканська газета «Голос України» опублікувала матеріали з архіву під заголовком «Сталін у Станіславі, звісно, ніколи не був». У публікації вказувалося, що ще в жовтні 1949 року М. Хрущов просив у Сталіна дозволу «переименовать город Станислав в город Сталинокарпатск». Пізніше були й інші пропозиції, наприклад, назвати місто Прикарпатським, але остаточно вирішили увіковічнити ім’я Великого Каменяра, життя і діяльність якого були тісно пов’язані як з містом, так і з краєм у цілому.
9 листопада 1962 року ухвалено урядову постанову про перейменування на честь 300-річчя заснування міста Станіслава на місто Івано-Франківськ.

Сьогодні 27.08.2019р. в місті пройдуть урочистості з нагоди річниці народження великого поета, в яких візьмуть участь і медики КНП “Центр медичної і консультативно-діагностичної допомоги” забезпечивши медичний супровід святкових заходів.

Інформація з сайту Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка https://lib.if.ua/