1 жовтня – День людей похилого віку та День ветерана

Щорічно 1 жовтня відзначається День людей похилого віку та День ветерана.

Україна як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, людей з інвалідністю, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 1 жовтня Україна відзначає і День ветерана.

Отже, з якого моменту життя починається “похилий вік”, при досягненні якого віку особа може вважатися особою похилого віку? Чи пов′язано це з виходом особи на пенсію, досягненням пенсійного віку, чи можливо це певний внутрішній, душевний стан людини. За класифікацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, до категорії людей похилого віку належать особи віком старше 60 років. Населення старшого віку — це неоднорідна група. У геріатрії та геронтології виправданою є думка про те, що фізіологічні та психологічні риси осіб старшого віку суттєво змінюються протягом кожних п’яти років. Так, люди у віці від 60 до 65 років мають інші потреби, ніж особи від 65 до 70 років; бажання осіб 70-75-літнього віку відрізняються від бажань людей 75-80 років. В Україні, як і в багатьох розвинених країнах, в останні десятиріччя значно зросла частка людей похилого віку. До старшого покоління сьогодні належить кожний п’ятий. Україна входить до 30 «найстаріших» країн світу.

Люди похилого віку – це ті люди, які залишаються поза межами суспільних процесів. Виходячи на пенсію, вони замикаються на домівці та сім’ї, втрачаючи інтерес до громадського життя. Адаптація до змінних умов динамічного соціуму в такому віці є вкрай складною і люди такого віку потребують підтримки та стимулюючих заходів. Тому дуже важливо, щоб кожен з нас долучився до того, щоб зробити життя наших близьких комфортнішим та щасливішим!

В закладах охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради також щорічно відбуваються святкові заходи з нагоди відзначення цього дня. Так, медичними працівниками структурних підрозділів організовоно виїзні бригади на дім для проведення ЕКГ, забору аналізів, консультації лікаря-невролога тим кому за 90-то, а всі охочі можуть пройти позачергові  консультації лікарів-спеціалістів. Заплановано створення груп з людей похилого віку та ветеранів для проведення оздоровчої гімнастики в залах лікувальної фізкультури та інших оздоровчих процедур у відділеннях відновного лікування з організацією показового виступу груп учасників, а в стаціонарних медичних закладах пройдуть свякові обіди для пацієнтів.

Тож щиро вітаємо всіх та бажаємо міцного здоров‘я і довголіття!