05 жовтня – День стомованих хворих

Щорічно 05 жовтня відзначається День стомованих хворих.

Це категорія пацієнтів, які в силу тих чи інших обставин змушені жити зі штучно виведеним на передній черевній стінці отвором для виведення калових мас або сечі.

Кишкову стому часто називають штучним заднім проходом, тому що випорожнення кишечнику відбувається не через природній задній прохід, а через отвір сформований на передній черевній стінці. Стомовані люди не можуть контролювати процес дефекації або сечовипускання. Для збору виділень зі стоми — калових мас або сечі, використовують спеціальні засоби — калоприймачі та сечоприймачі.

Причинами формування стоми можуть бути такі захворювання як, рак кишківника або сечового міхура, дивертикуліт, травми, пошкодження, вроджені аномалії, хронічна непрохідність кишківника, неспецифічний виразковий коліт, хвороба Крона, вроджений сімейний поліпоз, нориці (фістули), нетримання сечі, тощо.

Державне забезпечення стомованих хворих технічними засобами реабілітації, як інвалідів, в цілому регулюються Законом України про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні, стаття 38: «Послуги з соціально-побутового і медичного обслуговування, технічні та інші засоби (протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття, засоби пересування, у тому числі крісла-візки з електроприводом, автомобілі, індивідуальні пристрої, протези очей, зубів, щелеп, окуляри, слухові і голосоутворювальні апарати, сурдотехнічні засоби, мобільні телефони та факси для письмового спілкування, ендопротези, сечо- та калоприймачі тощо) надаються інвалідам та дітям-інвалідам безкоштовно або на пільгових умовах за наявності відповідного медичного висновку» та Наказом № 623 Міністерства охорони здоров’я про «Про затвердження форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда та Порядку їх складання».

На сьогоднішній день в Україні не існує офіційного реєстра стомованих хворих. За підрахунками онкологічної та проктологічної служб та згідно з епідеміологічними та популяційними даними — стомованих пацієнтів в Україні може нараховуватись близько 70 000 осіб.