15 жовтня – Міжнародний день білої тростини

Міжнародний день білої тростини (англ. White Cane Safety Day) був затверджений 15 жовтня 1970 року з ініціативи Міжнародної федерації сліпих (International Federation of the Blind). Біла тростина є символом незрячих людей.

Походження символу бере свій початок у далекому 1921 році, коли в англійському місті Бристоль молодий фотограф Джеймс Біггс через нещасний випадок втратив зір. Порада осліплого солдата розвивати свою самостійність допомогла йому розпочати нове життя. Джеймс став частіше виходити на вулицю без супроводу, користуючись звичайною тростиною для прогулянок. З часом він зазначив, що звичайна тростина не гарантує безпеки, а також може стати джерелом небезпеки для інших перехожих. Джеймсові спало на думку пофарбувати тростинку в білий колір, щоб вона більше привертала до себе увагу навіть за похмурої погоди.

10 років потому ротаріанський клуб подарував незрячим британцям білі палички, справа набула великого розголосу завдяки ЗМІ.

У 1932 році Королівський національний інститут для сліпих розпочав офіційно впроваджувати білу тростинку серед незрячих. Ініціативу підхопили і в інших країнах світу.

За різними даними, в Україні проживають понад 300 тис. інвалідів по зору, з яких близько 40 тис. – повністю сліпі. Таким людям дуже важко адаптуватись до життя в суспільстві, тому громадськості слід приділяти більшу увагу проблемам людей з обмеженим або втраченим зором.