КНП «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» та ГО «Сонячні діти Івано-Франківщини» підписали меморандум про співпрацю

22 жовтня 2019 року підписано меморандум щодо співпраці КНП «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» та ГО «Сонячні діти Івано-Франківщини».

Сьогодні на базі Міського перинатального центр відбувся круглий стіл на тему: «Синдром «Сонячних дітей».
Сонячні діти – це діти, які народилися із синдромом Дауна. Це добрі, наївні, дуже довірливі дітки з екстрасенсорною інтуїцією та своєрідним почуттям гумору. Народження дітей з синдромом Дауна відбувається через випадкову помилку в геномі. Тим не менше, ці діти присутні в нашому житті і потребують не лише турботи й любові, а й певної соціалізації.
Під час заходу мами «сонячних діток» поділились історіями народження та щоденними потребами життя дітей із зайвою хромосомою. Життя батьків із такими дітьми – це щоденна боротьба: як за маленькі успіхи, на кшталт короткого речення, вимовленого сонячною дитиною, так і за кожну примарну можливість соціалізувати дитину. Найгірше, що наше суспільство не зовсім готове прийняти «сонячних дітей» у свої обійми.
«Мого синочка Богдана досі не взяли в жодну секцію,- розповідає Лазар Леся – мама 9-річного сонячного хлопчика . – Більше того, навіть лікарі, які, здавалося б мали розуміти усі проблеми зі здоров’ям таких дітей, чомусь сахаються від них, і замість того, щоб обстежити, направляють до психіатра».
Найважливішим у вихованні дитини із синдромом Дауна мами вважають підтримку. Матусі об’єднались у Громадську організацію «Сонячні Діти Івано-Франківщини», щоб допомагати іншим мамам впоратись із емоціями й почуттями та зробити вірний вибір. Найбільше підтримка потрібна мамі в той момент, коли вона тільки дізналась, що народила , або ще виношує дитину з зайвою хромосомою. Відтак, як тільки вагітна жінка чи породілля дізнається , що у її дитини синдром Дауна, то завдяки лікарю дізнається про громадську організацію «Сонячні діти» і зможе отримати підтримку і допомогу матусі такої ж дитини.
Про це і йдеться в меморандумі, який підписали: КНП «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр», Управління охорони здоров’я ІФМР та ГО «Сонячні діти Івано-Франківщини».