Коронавірус: загадка “тихих носіїв” без симптомів

У міру того, як коронавірус шириться світом, науковці все більше дізнаються про його дивну й небезпечну поведінку. У багатьох хворих спостерігався кашель, зникало відчуття смаку і запаху, підвищувалася температура, тоді як в інших – хвороба ніяк себе не проявляла, і вони навіть не здогадувалися, що є носіями Covid-19.
Дослідники кажуть, що необхідно зрозуміти, як багато людей хворіє без симптомів, і чи дійсно пандемію підживлюють так звані “тихі поширювачі”.
… “передсимптомне інфікування” – коли людина ще не знає, що є носієм хвороби, тому що кашель, температура та інші класичні симптоми у неї ще не з’явилися.
Нове дослідження показало, що за добу-дві до появи ознак хвороби люди вже можуть бути носіями. Це, можливо, найбільш небезпечний період.
Потенційно це дуже важливий фактор, оскільки щойно Ви усвідомите, що захворіли, всіх, хто був з вами у близькому контакті, можна попередити про необхідність самоізоляції.
Тобто ізоляцію можна забезпечити під час фази зараження, коли симптоми ще не проявилися. Втім, питання про те, як хвороба може поширюватися без кашлю, під час якого у повітря проникають віруси, залишається відкритим.
Одна з версій полягає в тому, що інфікування може відбутися під час розмові та просто під час дихання. Якщо вірус репродукується у верхніх дихальних шляхах, то цілком можливо, що частина вірусів виділяється з кожним видихом. І всі, хто є поблизу, особливо у закритому приміщенні, можуть легко заразитися.
Ще одна потенційна можливість поширення – через дотик. Вірус може потрапити вам на руки, коли ви торкаєтесь інфікованої людини або ручки дверей. Яким би не був шлях зараження, люди втрачають пильність, коли не підозрюють про можливість підхопити хворобу.
У деяких симптоми не проявляються взагалі!
Це ще більш загадковий сценарій, і науковці поки не мають відповіді на це. Адже одна справа – знати, що люди можуть бути носіями без симптомів, і зовсім інша – коли люди хворіють, але симптоми так і не проявляються.
Таке інфікування називають безсимптомним, оскільки людина є носієм, але при цьому не хворіє. Одним з найбільш яскравих історичних прикладів вважають куховарку-ірландку, яка працювала в Нью-Йорку на початку минулого століття. У всіх родинах, куди Мері Маллон наймалася куховарити, люди хворіли на тиф, і щонайменше три людини померли від цієї хвороби. При цьому сама Мері залишалася абсолютно здоровою.
Зрештою зв’язок між хворобою і куховаркою встановили, вона виявилася носієм інфекції, хоч сама залишалася здоровою. Преса охрестила її “тифозною Мері”, а влада відправила жінку на карантин на віддалений острів, де вона провела 23 роки до своєї смерті 1938 року.
Багато експертів у сфері охорони здоров’я побоюються, що носіння масок може відволікти людей від миття рук, соціального дистанціювання або навіть підвищити ризик зараження, якщо цими масками неправильно користуватися. Однак все більше і більше країн переконуються в ефективності масок. Ви повинні думати не лише про власний захист, а й про захист тих, хто поруч.
Зображення може містити: одна або кілька осіб