Як COVID-19 викликає аносмію?
Тимчасова втрата нюху або аносмія є основним неврологічним симптомом та одним із найбільш ранніх та найбільш частих симптомів COVID-19. Як показують дослідження, цей симптом краще прогнозує захворювання, ніж інші добре відомі симптоми, такі як лихоманка та кашель, але основні механізми втрати нюху у пацієнтів з COVID-19 були незрозумілі.
Зараз міжнародна група дослідників під керівництвом неврологів з Гарвардської медичної школи виявила типи нюхових клітин у верхній частині носової порожнини, найбільш вразливі до інфекції SARS-CoV-2.
Неочікувано, але сенсорні нейрони, які виявляють і передають відчуття нюху у мозок, не належать до вразливих типів клітин.
Дослідницька група виявила, що нюхові сенсорні нейрони не експресують ген, що кодує білок рецептора ACE2, який SARS-CoV-2 використовує для проникнення в клітини. Натомість ACE2 експресується в клітинах, які забезпечують метаболічну та структурну підтримку нюхових сенсорних нейронів, а також певні популяції стовбурових клітин та клітин кровоносних судин.
Отримані дані дозволяють припустити, що інфекція нейрональних типів клітин може бути причиною аносмії у пацієнтів з COVID-19 і допомагають краще зрозуміти прогресування захворювання.