Вакцина проти коронавірусної хвороби буде!

Україна буде забезпечена вакцинами проти коронавірусної хвороби після їх реєстрації виробниками і перекваліфікації ВООЗ. Механізм COVAX об’єднав понад 180 країн та надасть їм можливість пріоритетного отримання вакцин незалежно від економічного стану. Зі свого боку завдання України — забезпечити прийняття продукту, холодовий ланцюг, розвезення до кожного кабінету щеплення та вакцинальні сесії.
▪️Передбачено декілька траншів вакцин для того, щоб покрити як мінімум 20% населення пріоритетних груп. До останніх належать працівники з високим ризиком інфікування в ЗОЗ; працівники, які забезпечують відповідь на надзвичайні ситуації; люди з серйозними супутніми захворюваннями; люди похилого віку та ті, які проживають в закритих колективах; працівники з критичним рівнем ризику (учителі і працівники шкіл); люди із супутніми захворюваннями середньої тяжкості.
▪️Україна увійшла в список 92 визначених механізмом COVAX країн, для яких передбачені вакцини фірми AstraZeneca (UK) та Novavax (USA) безоплатно або за цінами, нижчими за ринкові. Обидві вакцини вироблятимуться Інститутом Серум Індії.
▪️Цього тижня Рада Європи прийняла єдині підходи та індикатори для людей, які подорожують між країнами Європейського регіону. Можливість перетинати кордони між країнами визначається за наступними критеріями: охоплення тестуванням, захворюваність (інцидентність), частка позитивних тестів серед всіх проведених досліджень методом ПЛР.
▪️Сьогодні в Україні національний показник охоплення тестуванням становить 120 на 100 тис. населення, а позитивних тестувань — 18%. Найближче до виконання показника Європейського регіону наблизився Київ (6,7%, при очікуваному показнику у 4%). В межах критерію інцидентності встановлено 25 випадків на 100 тис. населення для оголошення “зеленого” рівня епідеміологічної небезпеки. Для України цей показник поки становить 179 на 100 тис. населення.
▪️Перетин державного кордону України іноземцями та особами без громадянства заборонений без наявного полісу страхування. Самоізоляції підлягають іноземці, які в’їжджають на територію України, а також українці, які повертаються додому з країн із високим рівнем поширення коронавірусної хвороби. У разі проведення ПЛР-тестування впродовж 48 годин до моменту або після перетину кордону і за умови негативного результату самоізоляція не передбачається.
▪️МОЗ та медичні працівники України закликають кожного українця носити захисну маску і не вірити фейковій інформації. Ефективність носіння засобів індивідуального засобу доведена численними дослідженнями. Сертифіковані медичні маски не мають негативних наслідків для здоров’я людини, а в умовах пандемії можуть врятувати життя.