ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ПОЛІОМІЄЛІТОМ!

Щороку 24 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. В цей день світова медична спільнота закликає звернути увагу на захворювання та його профілактику. Україна досі лишається в переліку країн, де через низький рівень охоплення щепленнями зберігається ризик спалаху поліомієліту.
Чим небезпечний поліо?
Близько 5% хворих на цю хворобу помирають через ураження дихальних м’язів, а 1 із 200 стає інвалідом через деформацію хребта і кінцівок. Ця інфекція найчастіше передається через брудні руки, заражену їжу та воду. Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина: і дитина, і дорослий. Найбільшу загрозу вірус становить для дітей у віці до п’яти років. Наразі не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.
Після одужання від поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.
Що робить світ для подолання хвороби
Поліомієліт неможливо вилікувати, але його можна попередити завдяки вакцинації. В Україні лише 71% дітей до року було щеплено від поліомієліту за 2018 рік. Цей показник значно зріз після низки інформаційних кампаній, оскільки 2017 року лише 52% дітей до року отримали щеплення. Із провадженням ВООЗ Глобальної ініціативи з ліквідації поліомієліту 1988 року завдяки вакцинації кількість нових випадків поліо зменшилася на 99%. До 1988 року щорічно реєструвалося більше 350 000 випадків поліо у 125 країнах світу. Протягом 2018 року у світі було зареєстровано всього 33 випадки.
Програма ВООЗ з ліквідації поліомієліту на 2013 – 2018 роки вже допомогла врятувати 18 млн людей, але хворобу ще не подолано остаточно. Місія ВООЗ – подолати захворювання, вакцинувавши кожну дитину. Якщо світ припинить боротися з поліомієлітом, вже за 10 років реєструватиметься 200 тисяч нових випадків по всій планеті.
Розповсюдження вірусу припиниться, якщо понад 95% людей у країні будуть вакцинованими. Низький рівень вакцинованого населення може призвести до розповсюдження вірусу.
При реалізації і фінансуванні Стратегії по завершенню ліквідації поліомієліту на 2019 – 2023 роки світ зможе подолати захворювання. Реалізація потребує об’єднання зусиль усіх країн, громадськості, донорів, лідерів думок та батьків.