Уряд спростив процедуру розслідувань смерті медиків від COVID-19.

Рішенням КМУ врегульовано процедуру розслідування випадків смерті медичних працівників внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2. Відповідні зміни до постанови КМУ «Про затвердження Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» від 17.04.2019 №337 Уряд прийняв на своєму засіданні. Рішення затверджено постановою КМУ за №1.
? Зміни було напрацьовано з метою прискорення проведення розслідувань, а отже пришвидшення отримання потерпілими та членами їх родин страхових виплат від Фонду, під час робочих нарад за участі Мінсоцполітики України, ФССУ, Держслужби з питань праці і МОЗ України.
Документом спрощено процедуру проведення розслідувань гострого професійного захворювання на COVID-19, що призвело до смертельного наслідку, а також внесено зміни до складу комісії з розслідування. Так, ФССУ здійснюватиме фінансування зазначених страхових виплат і допомог на підставі акту розслідування комісії, що складається з представників ЗОЗ?
? керівника (спеціаліста) служби охорони праці або посадової особи, на яку керівником ЗОЗ покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії);
? посадової особи, відповідальної за організацію лікувального процесу;
? представника кадрової служби;
? представника фінансово-економічної служби;
? представника юридичної служби;
? представника первинної організації профспілки, членом якої був медичний працівник, що помер внаслідок інфікування (у разі її відсутності – уповноваженої найманими працівниками особи з питань охорони праці).
Комісія утворюється наказом керівника ЗОЗ не пізніше наступного робочого дня з дня надсилання повідомлення про настання нещасного випадку.
У разі незгоди членів сім’ї медпрацівника із висновком розслідування, повторне розслідування проводиться комісією з представників ЗОЗ в іншому складі.
? Раніше у випадку смерті медпрацівника комісія створювалась територіальним органом Держслужби з питань праці, до її складу крім представників ЗОЗ також входили представники Держслужби з питань праці і ФССУ.
Наведені положення застосовуються у разі смерті медпрацівників державних і комунальних ЗОЗ, що надають первинну, екстрену, а також в стаціонарних умовах вторинну (спеціалізовану) і третинну (високоспеціалізовану) меддопомогу пацієнтам з COVID-19, що настала під час дії карантину, встановленого КМУ, та протягом 3 міс з дати його відміни.