Медичні огляди та регулярні візити до сімейного лікаря: в чому різниця?

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) пояснили, в чому різниця між медоглядом та регулярними візитами до свого сімейного лікаря.

Медичні огляди

Медичні огляди є обов’язковими лише для певних категорій населення. Наприклад, це водії, працівники, які зайняті на важких роботах або — зі шкідливими або небезпечними умовами праці, та інші. Також це стосується працівників, професійна або інша діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може спричинити поширення інфекційних захворювань або виникнення харчових отруєнь. Подібні медогляди відповідно до законодавства роботодавець зобов’язаний організувати за свої кошти.

Програмою медичних гарантій не передбачено проведення обов’язкових медичних та профілактичних оглядів при прийнятті на роботу, в тому числі й працівників бюджетних установ. Оплата таких оглядів здійснюється за кошти замовника або ж з місцевого бюджету.

Регулярні візити до сімейного лікаря

Окрім обов’язкових медоглядів, кожен має бути зацікавленим піклуватися про власне здоров’я та здоров’я своїх дітей. Систематичні візити до свого лікаря, з яким укладена декларація, сприяють профілактиці та запобіганню розвитку небезпечних захворювань.

Профілактика хвороб та своєчасне раннє їх виявлення роблять простішим та дешевшим лікування. За найменших ознак знедужання слід зразу ж звертатися до сімейного лікаря. При необхідності він призначить необхідні лабораторні або інструментальні дослідження. Усе це є безоплатним для особи, яка уклала декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром.

У пакет безоплатних медичних послуг у лікаря первинної ланки входить низка профілактичних обстежень. Їх оплачує НСЗУ.

Які послуги надаються безоплатно

У сімейного лікаря можна безоплатно:

  • пройти діагностику та отримати лікування найбільш поширених хвороб;
  • здати аналізи: загальний аналіз крові, сечі, рівень глюкози в крові, загальний холестерин, електрокардіограма, швидкий тест на вагітність, швидкі тести на наявність ВІЛ-інфекції, вірусні гепатити;
  • отримати електронне направлення на інші необхідні аналізи чи обстеження;
  • отримати електронне направлення на консультацію до вузького спеціаліста або госпіталізацію;
  • отримати поради щодо свого здоров’я, харчування, способу життя;
  • вакцинуватися, згідно з Національним календарем щеплень;
  • отримати електронний рецепт на «Доступні ліки» та ін.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.care