Україна запустить міжнародні сертифікати вакцинації – подробиці від МОЗ

Українці, які пройшли повний курс імунізації проти COVID-19, зможуть отримати міжнародний документ про вакцинацію. Деталі роз’яснив Ярослав Кучер, заступник очільника МОЗ у програмі «Сьогодні День» на телеканалі «Україна 24».
Повідомляється, що в Україні з липня запрацює видача сертифіката вакцинації через застосунок «Дія».
«Я вчора отримав другу (дозу – ред.), протестував видачу міжнародного свідоцтва на собі, причому робив це в різних місцях, щоб перевірити, як це працює, – непогано працює», – зауважив Кучер.
Він наголосив, що застосунок «Дія» синхронізують із системою E-Health. Чиновник пояснив, що людина, яка має обидва щеплення проти коронавірусної інфекції, зможе зробити запит на одержання даного документа. Кучер роз’яснив, що для відвідування країн Євросоюзу людина має на кордоні показати QR-код прикордоннику. Він підкреслив, що прикордонник побачить, чи справді даний громадянин пройшов повну імунізацію від коронавірусу.
Заступник керівника МОЗ наголосив, що спочатку запустять сертифікати про повну вакцинацію, а паралельно розроблятимуть необхідні документи для тих, хто вже перехворів на COVID-19.
Він доповнив, що Україна та ЄС вже обмінялися необхідними ключами для перевірки актуальності сертифікатів. Кучер заявив, що окремих домовленостей щодо документів про вакцинацію необхідно досягти зі Сполученими Штатами, Ізраїлем та іншими країнами. Він сказав, що даними питанням опікується Міністерство закордонних справ України.
«Сертифікат діятиме стільки ж, скільки в Європі. Там є три терміни. Наступного тижня вже буде фіналізовано нормативний документ, який це регулюватиме», – резюмував він.
Слід зазначити, що Віктор Ляшко роз’яснив, як українці зможуть отримати сертифікат вакцинації у сімейного лікаря.
Раніше повідомлялося, що Україна та ЄС досягли домовленості про взаємне визнання «COVID-паспортів».