30 червня відзначаємо Міжнародний день боротьби зі сколіозом

Це щорічна подія, яка виникла в 2013 році з ініціативи Асоціації сколіозу Великобританії.
Сколіоз – це захворювання опорно-рухового апарату, що характеризується викривленням хребта у боковій площині з розворотом хребців навколо своєї вертикальної осі ↪️⤴️↪️? .
Процес формування сколіотичної деформації – це результат взаємодії чинників, що порушують вертикальне положення хребта й пристосувальні реакції, які спрямовані на збереження вертикального положення ? .
Основні причини розвитку патологічного стану: неправильна постава і малорухливий спосіб життя ??‍♀️??‍♂️??‍♂️ ,що неминуче призводить до ослаблення м’язів спини; надмірні фізичні навантаження; вроджена патологія – недорозвинення м’язів або зв’язок, іноді діти народжуються з різної довжини ногами – навіть невелика різниця впливає на хребет; травма хребта; перенесена операція на серці.
Головні причини сколіозу у дорослих ?? – прогресування дитячого та дегенеративне його викривлення після 50 років.
Зі збільшенням викривлення зростає тенденція до погіршення проблем загального стану здоров’я. Сильний сколіоз є причиною деформації тулуба та його укорочення і призводять до зменшення об’єму грудної клітки і черевної порожнини?.
Сколіоз може починатися в будь якому віці ?‍?‍?‍?.
Найчастіше він зустрічається в період швидкого зростання – у віці від 6 до 24 місяців, 5 – 8 років, 11 – 14 років життя.
Ускладнення сколіозу – постійний біль у спині, порушення роботи внутрішніх органів при сколіозі 3-4 ступеня, підвищена сприйнятливість до інфекцій органів грудної клітини, запалення хребців, у жінок проблеми зі спиною під час вагітності, підвищений ризик втрати кісткової маси, інвалідність, що може привести до зниження якості життя??‍???‍?!
Профілактикою викривлень хребта (сколіозу) варто займатися до народження дитини, для чого слід дотримуватись певних правил: перед народженням дитини матері необхідно добре харчуватися, вживати фолієву кислоту, вітаміни групи В, Д, надавати перевагу молочно-рослинній дієті, вести активний спосіб життя. Раціональне харчування і фізична активність дитини також є головним засобом профілактики. Найкращі види спорту – плавання, прогулянки на лижах, гра в волейбол, великий теніс. Необхідно забезпечити всі умови для правильної осанки ??‍♂️??.
Особливу увагу слід приділити меблям, до школи дитині краще купити ранець і якщо на шкільних партах немає підставки для книг то і її. Якщо доводиться часто читати за столом, треба придбати підставку для книг, це дозволить тримати шию рівно. Необхідно звертати увагу на освітлення, на те як стоїть монітор (якщо ви працюєте за комп’ютером – все має бути розташоване так, що б вам не доводилося довго перебувати в «скрученому» положенні. Якомога частіше вставайте з-за столу, робіть будь-які рухи. Важливе значення представляє і комплекс профілактичних заходів, спрямованих на підтримку правильного положення хребта: використання ортопедичного матрацу, процедури підводного масажу, прогулянки на свіжому повітрі??‍♂️??.
Для вимірювання ступеня сколіозу роблять рентгенівські знімки в спеціальних укладках. У деяких випадках показано проведення комп’ютерної або магнітно-резонансної томографії. У випадках легкої деформації або дефекту осанки застосовують лікувальна фізкультура, масаж, коректори. Для прогресуючих форм сколіозу шийно-грудної локалізації найбільш ефективний корсет.
Департамент охорони здоров’я нагадує, що серйозні наслідки від викривлення хребта в шийному, грудному або поперековому відділах можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя. Лікування сколіозу найбільш ефективне на ранніх стадіях, при перших же підозрах на проблему хребта зверніться за консультацією до сімейного лікаря ??‍⚕️??‍⚕️.
Будьте здорові ! ❤️ — у Міська Лікарня , Вул. Матейки 34.