#Вакцинація

Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дитину можна безоплатно вакцинувати проти 10 інфекційних захворювань. Деякі щеплення немовляті зроблять у пологовому будинку, решту – у педіатра чи сімейного лікаря, з яким батьки укладуть декларацію. А які ж щеплення дорослий може зробити у свого сімейного лікаря безоплатно? Ось що потрібно знати ?
? Кожен пацієнт, який уклав декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, має право на безоплатний гарантований державою пакет медичних послуг на первинній ланці. До цього пакету входить і вакцинація, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.
? Дорослі безоплатно отримують щеплення від дифтерії та правця.
➡ Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше отримали щеплення, зазвичай проводять у віці 26 років. Подальша планова ревакцинація відбувається кожні 10 років.
➡ Якщо дорослі не були щеплені або не мають інформації з цього питання, то вакцинуватись необхідно триразово. Між першою та другою дозою інтервал має становити 4 тижня. Між другою та третьою дозами – 6 місяців. Наступне щеплення – ревакцинація, проводиться наступні кожні 10 років, але не раніше ніж один рік від третьої дози.
? Щодо вакцини проти гепатиту B, то її було введено до програми імунізації дітей лише з 2001 року. Відповідно, усі, хто народився до 2001 року, скоріше за все не мають щеплення від гепатиту В. Але вакцинація дорослих бюджетним коштом не передбачена. Проте, можна придбати вакцину самостійно та зробити щеплення у свого сімейного лікаря. До речі, так само як і з будь-якою рекомендованою вакциною. Детальніше про них можна прочитати тут ➡ https://bit.ly/3jtefOq.
? Сформувати графік вакцинації допоможе педіатр, терапевт або сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Своєму лікареві ви також можете поставити будь-які запитання щодо вакцинації, переконатись, що не маєте протипоказань для проведення щеплення.
Також нагадуємо, що вакцинація проти COVID-19 є безоплатною. Дізнавайтеся більше за номером контакт-центру 0 800 60 20 19 та на сайті vaccination.covid19.gov.ua.