У Бразилії медики описали «Лямбда»-штам

Бразильські медики та науковці описали штам коронавірусу під назвою «Лямбда» (C.37), який викликає занепокоєння через високі темпи поширення, пише УНІАН.

Зазначається, що вперше цю мутацію зафіксували в Перу в серпні минулого року, штам «Лямбда» швидко поширився в Південній Америці. На сьогодні він виявлений вже в 26 країнах Америки, Європи та Океанії. Штам привернув до себе увагу завдяки високим темпам поширення. Попри це, в Бразилії перший випадок «Лямбди» зафіксували в лютому 2021 року.

Науковці дослідили штам, свої висновки опублікували у вигляді препринта на сайті MedRxiv і чекають рецензування.

Повідомляється, що першим бразильським пацієнтом зі штамом став молодий чоловік, який повернувся з Аргентини. У нього проявилися симптоми респіраторного захворювання, через чотири дні результат тесту показав наявність коронавірусу. На наступний день чоловік був госпіталізований у місцеву лікарню, пізніше його перевели в інтенсивну терапію спеціалізованого закладу для лікування COVID-19.

Дослідники описали вісім нових мутацій «Лямбда»-варіанту коронавірусної інфекції SARS-CoV-2, на додаток до інших 19 вже відомих. Передбачається, що штам відрізняється підвищеною трансмісивністю. Він спровокував загострення епідемії в таких країнах як Чилі, Перу, Еквадор і Аргентина. Однак робити про це однозначні висновки наразі не можна.

В препринті дослідження вказується, що критична ситуація в системі охорони здоров’я і недавній звіт про зростання смертності в цих країнах пов’язані зі зростаючою поширеністю варіанта «Лямбда».

Також зазначається, що поки невідомо, чи є варіант лямбда більш трансмісивним або більш патогенним, ніж інші варіанти, і чи здатний він уникати дії наявних вакцин.

Нагадаємо, нещодавно ВООЗ приступила до вивчення штаму «Лямбда» коронавірусної інфекції, вперше виявленого в Латинській Америці.