Україна до кінця року має отримати 20 мільйонів доз вакцини від Pfizer

До кінця 2021 року країна має отримати 20 мільйонів доз препарату проти COVID-19 від американської фармкомпанії. Таку інформацію сповістив заступник Міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін

Чиновник повідомив про потенційну періодичність поставок до України вакцини Comirnaty від Pfizer/BioNTech, яку придбали за кошти держбюджету. Головний санлікар підкреслив, що її загальний обсяг складає 20 мільйонів доз.

«Зараз країна законтрактувала близько 20 млн доз Pfizer до кінця року, вони будуть приходити щомісяця», – пояснив він.

В Україні, на думку Кузіна, можуть дозволити вводити комбіновані щеплення проти коронавірусної інфекції. Фахівець наголосив, що це є складним питанням. Він сказав, що згідно із науковими дослідженнями, поєднання першої та другої дози вакцини від різних фармвиробників може збільшувати імуногенність.

Ігор Кузін роз’яснив, що в Україні Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) аналізує результати наукових досліджень щодо використання комбінованих вакцин проти коронавірусної хвороби. За його словами, поки що немає достатньої кількості інформації із високим рівнем доказовості щодо користі таких комбінацій препаратів.

Нагадаємо, Ігор Кузін сповістив, коли Україна зможе самостійно виявляти нові штами COVID-19.

Слід зазначити, що освітянам та працівникам сфери обслуговування в Україні можуть заборонити роботу без щеплення від COVID-19.

Раніше повідомлялося, що з 1 липня в Україні стартує бета-тестування COVID-сертифікатів. До тестування можуть долучитися українці, які отримали дві дози щеплення проти коронавірусної інфекції. Всім тестувальникам дадуть доступ впродовж 48 годин.