Штам коронавірусу «Епсилон» знижує ефективність вакцин

Дослідники у США з’ясували, що один з варіантів коронавірусу може зменшувати ефективність вакцин Pfizer/BioNTech та Moderna, інформує Naked Science.Повідомляється, що штам «Епсілон» здатний негативно впливати на ефективність м-РНК вакцин проти COVID-19. Даний варіант коронавірусу домінує у Сполучених Штатах, також його виявили вже у 34 країнах світу.

Вивченням схожих штамів до вірусу SARS-CoV-2 B.1.427 і B.1.429 (штам «Епсилон» за класифікацією ВООЗ) займалася команда з лабораторії Девіда Віслера Департаменту біохімії Університету штату Вашингтон в Сієтлі. Протягом останніх декількох років вчені разом з партнерами з усього світу всебічно аналізували особливості збудників атипової пневмонії (SARS).

Науковці наголошують, що новий штам «Епсилон», який вперше зафіксували у Каліфорнії, має три мутації шипоподібного білка, які нейтралізують антитіла від вакцин Pfizer та Moderna та після перенесеної хвороби.

Дослідники нарахували три ключових мутацій у штамі «Епсилон. Перша призвела до змін в розташуванні білків на кінчику «шипа». Саме тому 14 з 34 моноклональних антитіл, «що спеціалізуються» на даній частині вірусу, втратили здатність до неї прикріплятися. Ще два генетичних відхилення від інших штамів обумовлюють зміни в структурі аміно-кінця (аміногрупа, з якої починається молекула білка) глікопротеїну, що утворює іншу частину «шипа» коронавірусу. Дані зміни у будові віріона вже дозволяють йому оминати всі десять специфічних антитіл.

Дослідники додали, що Епсилон-варіант вірусу викликає занепокоєння, бо мутація проходить на рівні природних чи синтетичних сполук клітини білка.

Науковці підкреслили, що через деякі зміни у мутаціях можуть значно знижувати ефективність деяких моноклональних антитіл. Вони повідомили, що це стосується й набутого імунітету (якщо людина вже перенесла коронавірус). Дослідники додали, що мутації з часом можуть знижувати й ефективність антитіл після щеплення Pfizer/BioNTech і Moderna.

Американські вчені зібрали зразки плазми крові у 15 осіб, які пройшли повну імунізацію від коронавірусу препаратом Pfizer/BioNtech та ще у 15 людей, яким ввели дві дози щеплення Moderna. Всі вони мали надійний захист від SARS-CoV-2, але штам «Епсілон» знижував ефективність вакцини Moderna у 2,4 рази, а у Pfizer/BioNtech – у 2,3 рази.

Раніше повідомлялося, що штам коронавірусу «Дельта» вже встиг мутувати на «Дельта плюс».

Слід зазначити, що в окупованому Криму виявили «індійський» та «британський» штами COVID-19.