Інформація про можливий продаж вакцини Pfizer/BioNTech: МОЗ ініціює службове розслідування

На підставі інформації про можливий продаж вакцини від COVID-19 виробництва Pfizer/BioNTech в одній з приватних лікарень Києва, наданої представниками засобів масової інформації, в Міністерстві охорони здоров’я ініціюватимуть службове розслідування.

Коментар Віктора Ляшка

«Вакцинація — це єдиний ефективний спосіб побороти пандемію. Першочергово захисту потребують ті, хто входить до переліку професійних та вікових груп ризику або має хронічні хвороби. Держава гарантує захист від коронавірусної інфекції всім охочим, але через дефіцит вакцин у всьому світі надає доступ до імунізації поступово, відповідно до Дорожньої карти. Торгувати вакцинами сьогодні — значить наражати на смертельну небезпеку тих,  кому мала дістатися саме ця доза препарату», — наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Він додав, що МОЗ нарощує інфраструктуру і залучає  приватні заклади та лікарів — фізичних осіб — підприємців. Вони можуть сформувати пункти щеплень або мобільні бригади з імунізації від COVID-19 та вакцинувати громадян у різних регіонах України, уклавши контракти з Національною службою здоров’я України. Відповідно до цього вони отримують ті чи інші види вакцин для роботи.

Вакцина AstraZeneca (Covishield, SKBio) та CoronaVac від Sinovac Biotech доступна у пунктах щеплень та центрах масової вакцинації. Їх також використовують мобільні бригади для щеплень визначених груп ризику та працівників критичної інфраструктури. Вакцина Comirnaty від Pfizer/BioNTech доступна для імунізації лише силами мобільних бригад, нею також щеплюють певні групи ризику, освітян та організовані колективи, які зареєстрували свої заявки в контакт-центрі МОЗ.

«До вакцинації зараз прикуто багато уваги, але ми все одно отримали повідомлення про можливі зловживання із вакцинами. Дякуємо засобам масової інформації за пильність та інформування. Ми одразу ж відреагували та почали розбиратись в ситуації», — додав В. Ляшко.

Процес вакцинації проти COVID-19 розпочався 24 лютого 2021 р. та постійно нарощує оберти. Усього з початку кампанії з вакцинації проведено 3 092 168 щеплень. Першу дозу отримали 2 136 561 людина, завершили вакцинацію 955 607 осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua