5% ВВП на медицину виділять не раніше 2024 р.

Підтримка медиків та закладів охорони здоров’я, президентська програма «Здорова Україна», створення безбар’єрного простору та програма «Велике будівництво» будуть забезпечені фінансовими ресурсами у наступні 3 роки. Про це 15 липня 2021 р. заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час виступу у Верховній Раді України з приводу ухвалення Бюджетної декларації України на 2022–2024 рр.

Також у документі йдеться, що під час формування видатків у бюджеті буде передбачене збільшення фінансування сфери охорони здоров’я за зведеним бюджетом до 5% валового внутрішнього продукту в 2024 р. Кошти будуть направлені на розвиток системи екстреної допомоги, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації; відшкодування вартості лікарських засобів пацієнтам, які отримують ліки за кошти державного бюджету або з незначною доплатою; закупівлю вакцин від COVID-19 тощо.

Коментар Сергія Марченко

«Ми вдячні народним депутатам за підтримання Бюджетної декларації. Завдяки цьому ми зможемо більш ефективно планувати роботу галузі охорони здоров’я та акцентувати увагу на проєкті «Здорова Україна» і президентській Стратегії людського розвитку, які містять низку завдань для Міністерства», — відзначили в МОЗ.