НСЗУ: на фінансування послуг з лікування COVID-19 у вересні-грудні необхідно додатково від п’яти до десяти мільярдів гривень

В Україні для надання послуг з лікування коронавірусної інфекції у вересні-грудні слід виділили додатково від п’яти до десяти мільярдів гривень. Про це заявила заступниця директора департаменту медичних послуг і лікарських засобів – начальниця управління фінансових гарантій медичного обслуговування НСЗУ Анна Фенчак.

В Україні прогнозується зростання захворюваності на коронавірус наприкінці серпня та у вересні.

Фенчак під час пресбрифінгу у Києві підкреслила, що для лікування пацієнтів, які хворіють на COVID-19, можуть знадобитися додаткові гроші в обсязі від п’яти до десяти мільярдів гривень. Вона зауважила, що такої сума буде достатньо, якщо ефективно розподіляти маршрути пацієнтам. Чиновниця доповнила, що у випадку розширення мережі медзакладів та залучення неефективної команди, витрати можуть зрости.

Повідомляється, що на початку 2021 року з Програми медичних гарантій (ПМГ) були перерозподілені кошти на вакцинацію проти коронавірусу у розмірі 6,5 млрд гривень. Фенчак доповнила, що наразі лише половину цієї суми повернули до ПМГ.

Нагадаємо, що Уряд передав 6,5 млрд грн на закупівлю вакцин, забравши їх з фінансування Програми медичних гарантій-2021. Постанова про перерозподіл коштів передбачала, що гроші заберуть з фінансування ПМГ, тобто у медиків та пацієнтів.

Раніше стало відомо, що Кабінет Міністрів розподілив ще три млрд грн на вакцинацію проти коронавірусу.