НСЗУ з 1 жовтня адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів

Кабмін прийняв постанову «Про реімбурсацію лікарських засобів за Програмою державних гарантій медичного обслуговування населення». Починаючи з 1 жовтня, програма забезпечення інсулінами переходить до адміністрування Національної служби здоров’я України, повідомляє пресслужба відомства.

НСЗУ з 1 жовтня адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів.

В Україні з жовтня по грудень 2021 року на програму забезпечення інсулінами виділено 660 млн гривень, щоб всі пацієнти змогли отримати необхідні препарати безоплатно.

Повідомляється, що у документ НСЗУ та МОЗ внесли деякі зміни щодо категоризації осіб, які зможуть отримати інсуліни. Категоризація дасть право пацієнту на певний вид інсуліну та форму відпуску, враховуючи його особливості.

При формуванні категоризації відомства намагалися врахувати всі побажання та зауваження зацікавлених сторін. НСЗУ та Міністерство охорони здоров’я провели декілька засідань робочих груп, у яких брали участь представники пацієнтських організацій, фармацевтичного ринку та провідні лікарі-ендокринологи. Слід зазначити, що у постанові Кабміну врахували пропозиції фахівців.

У НСЗУ додали, що змін зазнала модель ціноутворення щодо препаратів інсуліну. Тепер буде працювати нова модель, яку розробили МОЗ та НСЗУ разом з проєктом SAFEMed, науковцями Національного фармацевтичного університету Харкова. Вона визначає нові правила, регламентує розмір відшкодування та суми доплати пацієнтом.

Слід зазначити, що перехід програми реімбурсації інсулінів до НСЗУ допоможе посилити контроль за випискою препаратів інсуліну відповідно до категоризації пацієнтів. Відпуск інсулінів буде здійснюватися за електронним рецептом, який наразі діє у програмі «Доступні ліки».

У НСЗУ зауважили, що спочатку лікар-ендокринолог має створити план лікування та призначити певний препарат інсуліну. Повторний рецепт на препарат пацієнт зможе отримати або в ендокринолога, або у свого сімейного лікаря, з яким у нього укладена декларація.