Почали діяти нові правила УФ-знезараження

З 2 серпня 2021 р. в Україні діють нові правила застосування ультрафіолетового (УФ) випромінювання для знезараження повітря та поверхонь у приміщеннях, де надається медична допомога, а також послуги із соціального захисту населення.

Чинні зміни впроваджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 6 травня 2021 р. № 882. Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 6 травня 2021 р. № 882 «Про затвердження санітарно-протиепідемічних правил і норм використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь у приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг/соціального захисту населення» (наказ № 882).

Новий наказ чітко визначає:

  • коли має використовуватися ультрафіолетове бактерицидне випромінювання (УФБВ);
  • якими є вимоги до УФ-ламп і приміщень, де їх розміщують;
  • коли лампи потребують заміни і якою має бути їх інтенсивність;
  • за яких умов люди можуть перебувати в приміщенні, що знезаражується УФБВ;
  • хто планує і приймає роботи з монтажу випромінювачів;
  • як визначити ефективність роботи УФБВ та частоту очищення лапм.

Наказ № 882 спрямований на удосконалення протидії поширенню туберкульозу та інших інфекційних захворювань, попередження внутрішньогоспітального інфікування пацієнтів та відвідувачів, зниження ризику професійних захворювань працівників закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг.

При розробленні документа використані досягнення Центру контролю за та профілактики захворювань США (Centers for Disease Control and Prevention — CDC): Настанова із запобігання передачі мікобактерій туберкульозу в закладах охорони здоров’я (CDC, 2005 Guidelines for Preventing the Transmission of Mycobacterium tuberculosis in Health-Care Settings. MMWR Vol.54 № RR-17) та Всесвітньої організації охорони здоров’я: Настанова з біологічної безпеки лабораторних досліджень при туберкульозі (2013).

До цього часу в Україні не було уніфікованих процедур використання УФБВ, адже Санітарні правила устрою, обладнання та експлуатації лікарень, пологових будинків та інших лікувальних стаціонарів (СанПиН 5179–90), які регулювали це питання, втратили чинність ще в січні 2016 р.