Лікування інфаркту та інсульту впливатиме на оцінку роботи голів місцевих державних адміністрацій

4 серпня 2021 р. Уряд на своєму засіданні прийняв рішення про включення показників лікування інфарктів та інсультів до ключових показників ефективності голів місцевих державних адміністрацій. Як повідомляють у МОЗ України, про це йдеться в постанові «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 35» (станом на ранок 6.08.2021 р. не опублікована).

Коментар Віктора Ляшка

«Серцево-судинні захворювання є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі. При таких станах вкрай важливо вчасно викликати швидку, а швидкій — вчасно доставити пацієнта до місця надання кваліфікованої медичної допомоги. Відповідно, правильний маршрут пацієнта рятує життя. Розробка та дотримання цих маршрутів — відповідальність місцевих департаментів охорони здоров’я», — зауважив міністр охорони здоров’я В. Ляшко.

Інфаркт і інсульт у Програмі медичних гарантій

За Програмою медичних гарантій-2021 Національна служба здоров’я України (НСЗУ) уклала договори на лікування інсульту з 238 медичними закладами на загальну суму понад 997 млн грн.

Під час контрактування НСЗУ висувала до цих закладів підвищені вимоги, зокрема:

  • цілодобовий режим роботи лікарні,
  • можливість оперативно зробити комп’ютерну або магнітно-резонансну томографію пацієнту з підозрою на інсульт та вчасно розпочати необхідну терапію,
  • наявність приймального відділення з обладнаним місцем для тромболізису, де проводитиметься безперервна пульсоксиметрія, контроль артеріального тиску в автоматичному режимі, ЕКГ,
  • наявність сучасного обладнання та медичних працівників потрібної кваліфікації,
  • своєчасне знеболення на всіх етапах діагностики та лікування,
  • обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час усіх інвазивних діагностичних процедур та інше.

На лікування інфаркту за Програмою медичних гарантій–2021 НСЗУ уклала договори із 67 медичними закладами на загальну суму майже 310 млн грн.

У кожній з областей України щонайменше один заклад має контракт із НСЗУ на лікування пацієнтів із гострим інфарктом. У Дніпропетровській обл. найбільша кількість таких лікарень — 6, у Львівській обл. та м. Київ — 5, у Запорізькій, Тернопільській, Черкаській областях — 4.

НСЗУ до надавачів медичних послуг пацієнтам із підозрою на гострий інфаркт міокарда висуває підвищені вимоги, зокрема:

  • наявність новітнього медичного обладнання (зокрема ангіографа);
  • медичних працівників відповідної кваліфікації;
  • роботи закладу в цілодобовому режимі.

Також у закладі, що надає допомогу при гострому інфаркті, мають бути:

  • відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії, що включає катетеризаційну лабораторію, яка працює в цілодобовому режимі, або кардіологічне відділення з рентген-операційним блоком, який працює в цілодобовому режимі, та палати або відділення інтенсивної терапії;
  • проведення додаткових лабораторних та інструментальних досліджень у цілодобовому режимі;
  • можливість провести термінові консультації з лікарями інших спеціальностей
  • надання послуг із медичної реабілітації в гострий період та інше.

Наголошуємо, що ангіографічне дослідження коронарних судин є надзвичайно точним діагностичним методом, за допомогою якого лікарі визначають, де саме в судинах порушений кровообіг, та за потреби проводять процедуру встановлення стенту. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.