Спалах COVID-19 в Україні очікується протягом 2 тиж — Київська школа економіки

Спалах  COVID-19 в Україні очікується протягом 2 тиж. Про це 3 серпня 2021 р. повідомили у Київській школі економіки.

За даними аналізу ситуації, у столиці принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 отримали вже 20% населення, однак в інших регіонах темпи суттєво нижчі. В переважній частині областей зростає рівень госпіталізацій, що свідчить про можливий спалах вже упродовж наступних 2 тиж. Нові епіцентри спалаху у світі — Північна Америка та Азія.

Ситуація в Європі стабілізується, нові епіцентри у світі продовжують зростати

Новими драйверами зростання захворюваності у світі є Північна Америка та Азія, де за минулий тиждень ситуація після стабілізації суттєво погіршилася. Країнами, де спалах розвивається найактивніше, є Іран, Туреччина і Таїланд.

Захворюваність у США продовжує зростати більш ніж на 50% за тиждень.

Водночас Європа демонструє початок тренду на спад. Кількість виявлення нових випадків все ще перебуває на високих позначках, однак за тиждень рівень захворюваності знизився на 10%. У низці країн продовжують фіксувати зростання більш повільними темпами в межах до 30% за тиждень. В 9 з 15 великих країн Європи продовжується спалах.

Швеція і Німеччина починають демонструвати ознаки спалаху та рухаються в бік списку «антилідерів». Іспанія вийшла очікувано на першу позицію за рівнем захворюваності серед європейських країн. Захворюваність у Росії залишається на середніх показниках, однак смертність продовжує бути найвищою серед європейських країн.

Вже 20 українських областей демонструють «тривожний» тренд зростання рівня госпіталізацій

Коефіцієнт виявлення нових випадків COVID-19 в Україні несуттєво погіршився, але залишається безпрецендентно хорошим — 2,3%. На тлі зростання смертності в інших країнах Європи смертність в Україні перемістилася на 7-му позицію з 5-ї й наразі знаходиться на рівні плато.

У середньому кількість померлих за добу становить 15 осіб. За оцінками Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE), смертність в Україні перебуватиме на рівні плато і найближчим часом.

Зайнятість «ковідних» ресурсів поступово зростає, однак наразі це свідчить про коливання навколо рівня плато. Реанімаційні ліжка зайняті на 12%, «з киснем» — на 9%, що є одними з найнижчих показників за цей рік.

За рівнем захворюваності серед великих європейських країн Україна продовжує перебувати на звичній 13-й позначці. Середній рівень захворюваності упродовж минулих 2 тиж становить 20 осіб на 100 тис. населення. Однак вже зараз число госпіталізацій на тиждень збільшилося на 17% (раніше тижневе зростання фіксувалося на рівні 3–5%), що свідчить про тренд підвищення навантаження на систему охорони здоров’я.

«Зараз ми ще не говоримо про початок спалаху в країні, адже госпіталізації перебувають на рівні плато навколо малих чисел і збільшення є наслідком коливань. Однак впродовж найближчого тижня ми очікуємо, що число госпіталізацій вже перевищуватиме виписки», — зазначає керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

У розрізі областей ситуація також погіршується, і наразі у 20 із 25 регіонів відмічають збільшення кількості госпіталізацій. У зоні ризику перебувають Дніпропетровська, Одеська, Донецька, Житомирська, Закарпатська та Хмельницька області, які складають половину всього зростання госпіталізацій у країні. За словами Ю. Ганиченка, у цих регіонах існує найвищий ризик спалаху. Умовно регіонами «тимчасової безпеки» є м. Київ, Полтавська, Сумська та Чернігівська області, які тиждень до тижня показують коливання в бік спадання на плато.

«Фактично всі регіони повільно зростають. Це означає, що спалах захворюваності в Україні може розпочатися впродовж найближчих 2 тиж», — прогнозує Ю. Ганиченко.

П’ята частина населення Києва вже отримала принаймні одну дозу вакцини, решта регіонів демонструють суттєве відставання

Майже 50% населення Європи вже отримали принаймні одну дозу вакцини від SARS-CoV-2. Зараз темпи незначно сповільнюються, відсоток вакцинованих вже є високим, а  кожен додатковий процент вакцинованих громадян потребуватиме більше зусиль і часу з огляду на індивідуальне ставлення до питання вакцинації.

Усього у світі принаймні одне з моменту початку кампанії щеплення отримали близько 29% осіб, а за останній тиждень вакциновано 91 млн осіб.

В Україні темпи почали суттєво зростати, і наразі 9,5% населення вакциновано щонайменше однією дозою, що все ще в рази менше середнього показника в Європі. Лідерами за рівнем вакцинації є Київ та Київська обл., а найнижчий рівень фіксується у західних областях. Усього ж у Києві повністю вакцинований вже кожний десятий мешканець, а кожен п’ятий отримав принаймні одне щеплення.

Зростання рівня вакцинації в Україні за тиждень відбулося на 15%, в середньому здійснюється 117 тис. щеплень на добу.

Минулого тижня Уряд оновив національний план вакцинації від COVID-19, згідно з яким Україна планує зробити щеплення понад 8,5 млн доз вакцини щомісячно у IV кв. План на липень становив понад 5 млн доз, однак фактично Україна зробила 3 млн. Тож, як зазначає Ю. Ганиченко, у жовтні–грудні в країні потрібно здійснити 9 млн щеплень, аби «перекрити» липневий недобір.

Загалом у липні щеплень було зроблено більше, ніж сукупно за всі попередні місяці. Уряд ставить аналогічний план і на серпень. За поточних темпів вакцини в Україні вистачить принаймні до кінця вересня.

Презентацію «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 3.08.2021 р. можна подивитися за посиланням.