«Дельта» не дасть сформувати колективний імунітет – експерт

Штам коронавірусу «Дельта» унеможливлює формування колективного імунітету. Про це заявив професор Оксфордського університету Ендрю Поллард, повідомляє  The Guardian.

Через поширення «Дельта»-варіанту у світі, досягнення колективного імунітету є неможливим.

Керівник Oxford Vaccine Group наголосив, що коронавірус не схожий на кір, проти якого достатньо вакцинувати 95% населення. Він додав, що імунізація не зупинила поширення коронавірусної інфекції.

«Проблема в тому, що цей вірус – не вірус кору. Якщо 95% людей прищепити від кору, то вірус більше не буде передаватися», – роз’яснив експерт.

Повідомляється, що наявні вакцини допомагають запобігти смерті та тяжкому перебігу COVID-19, але вони не виключають зараження людей.

«І це означає, що кожен, хто ще не вакцинований, в якийсь момент зіткнеться з вірусом. І у нас немає нічого, що зупинило б цю передачу», – наголосив Поллард.

Він доповнив, що імунна система людини запам’ятовує вакцинацію проти коронавірусу на десятиліття. Експерт додав, що імунізація дає людині певний рівень захисту від захворювання.

Раніше британські вчені припустили, що кампанії з вакцинації від COVID-19 затягнуться на роки. Дослідники прогнозують, що захист проти коронавірусної хвороби, який наразі дають вакцини, з часом буде слабшати.

Нагадаємо, що у Сполучених Штатах експерти спрогнозували п’ять сценаріїв, коли захворюваність на штам «Дельта» досягне піку.