Обмежувальні заходи при COVID-19 змінили типову річну структуру респіраторних вірусів – СDC

Карантинні обмеження під час епідемії коронавірусу вплинули на рівень інфікування і час сезонних сплесків інших респіраторних захворювань. Звіт з відповідними даними оприлюднили Центри з контролю та профілактики захворювань США (CDC).

За даними Щотижневого звіту про захворюваність та смертність (MMWR), носіння масок, дотримання соціальної дистанції, обмеження подорожей роблять більше, ніж просто знижують ризики COVID-19.

Повідомляється, що кількість респіраторних патогенів (респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ), коронавіруси застуди, віруси парагрипу та респіраторні аденовіруси), збільшується восени та залишається високим протягом зими, аналогічно до грипу. До весни 2021 року показники захворюваності на грип залишалися низькими, але це не стосувалося поширення деяких респіраторних вірусів.

«Клініцисти мають знати про збільшення активності деяких респіраторних вірусів і зберігати пильність щодо підвищення активності в міжсезонні», – наголосила докторка філософії Соня Дж. Олсен.

Вона доповнила, що лікарям слід використовувати тестування на множинні патогени, щоб правильно встановити діагноз пацієнту. Олсен зауважила, що особливу увагу необхідно приділити осінній кампанії з вакцинації проти грипу для дорослих та дітей старше шести місяців.

Повідомляється, що дослідники CDC використовували Систему лабораторій ВООЗ та Національну систему епіднагляду за респіраторними та кишечними вірусами CDC для аналізу вірусологічних даних. Зазначається, що вони досліджували дані захворюваності на грип у період з 3 жовтня 2020 року по 22 травня 2021 року.

Також фахівці аналізували дані захворюваності на інші респіраторні віруси з 4 січня 2020 року 22 травня 2021 року. Автори порівняли циркуляцію вірусу в зазначені періоди з циркуляцією в аналогічні проміжки часу у попередні чотири роки.

Вчені доповнили, що в березні 2020 року захворюваність на грип різко впала до найнижчого рівня з 1997 року. Тільки 0,2% з більш ніж одного мільйона зразків дали позитивний результат на грип; частота госпіталізацій пацієнтів з лабораторно підтвердженим грипом склала 0,8 на 100 тис. осіб. Вони повідомили, що рівень захворюваності на грип залишався низьким до травня 2021 року.

Автори роботи наголосили, що потенційним недоліком такої низької активності вірусів є важкий майбутній сезон грипу. Олсен зауважила, що повторне зараження вірусами грипу щороку не обов’язково приводить до захворювання, але сприяє посиленню імунної відповіді на віруси грипу.

Вона підкреслила, що відсутність вірусів грипу протягом останнього року призведе до того, що імунна система не отримала регулярного навантаження, тому хвороба може перебігати у біль важкій формі.

Раніше стало відомо, що у США значно зменшилось число людей, які хворіють на респіраторні захворювання, а деякі штами грипу взагалі зникли.

Нагадаємо, що Китай заявив про перший в світі випадок захворювання людини новим пташиним грипом.