«Йота»-штам: у США попереджають про небезпечність нового варіанту COVID-19, у ВООЗ спростовують

Науковці у Сполучених Штатах дослідили штам «Йота», який вперше виявили восени минулого року в Нью-Йорку. Дослідники встановили, що він більш заразний, а також набагато частіше провокую смертельні випадки серед пацієнтів у старших вікових групах.

«Йота»-варіант COVID-19 (B. 1.526) вперше зафіксували в в Нью-Йорку в листопаді 2020 року, пізніше його виявили у всіх штатах, крім того, у 27 країнах світу.

Зазначається, що науковці проаналізували різні епідеміологічні та демографічні дані по Нью-Йорку, також вони провели математичне моделювання, щоб встановити механізм передачі інфекції, здатність долати імунітет і ризики летальність мутованого штаму.

За даними дослідження, штам «Йота» показав високу заразність – на 15-25% вище звичайного COVID-19. Крім того, рівень смертності при зараженні «Йотой» серед літніх людей збільшився на 62-82%.

Дослідження проводилося Департаментом охорони здоров’я та психічної гігієни Нью-Йорка разом з науковцями Школи громадської охорони здоров’я ім. Мейлмана при Колумбійському університеті. Препринт роботи вчені опублікували на medRxiv.

У свою чергу, у Всесвітній організації охорони здоров’я вважають, що «Йота» менш небезпечний ніж «Дельта». За даними, що озвучують в організації, «Йота»не викликає серйозного захворювання, пише РБК, з посиланням на слова експерта ВООЗ Марії Ван Керхове під час брифінгу в Женеві.

За її словами, дані, які ВООЗ отримала з Нью-Йорка, свідчать про те, що «Йота»-штам  не призводить до більш тяжкого захворювання, а також не призводить до більш серйозного спалаху заражень.

Марія Ван Керхове підкреслила, що у тих штатах, де була зафіксована більшість випадків коронавірусу, викликаних «Йотою», вже домінує «Дельта».

«Таким чином, варіант «Дельта», здається, переважає над варіантом «Йота», – резюмувала вона.