Дієта з високим вмістом жирів шкодить роботі кишечника та підвищує ризик серцево-судинних захворювань

Вчені виявили, що дієта з високим вмістом жирів порушує внутрішню роботу кишечника та може підвищити ризик виникнення серцево-судинних хвороб. Вона заважає нормальному функціонуванню кишечника і сприяє збільшенню кількості шкідливих мікробів. Про це пише видання Medical News Today.

Команда вчених з Медичного центру Університету Вандербілта (Vanderbilt University Medical Center) та докторка Маріана Біндлосс провели дослідження на мишах та з’ясували, що дієта з  високим вмістом жирів пошкоджує епітелій кишечника, викликає запалення та порушує енергетичні функції мітохондрій.

Вчені помітили, що при такій дієті кишкова мікробіота перетворює харчовий холін в триметиламін, який потім перетворюється печінкою в N-оксид триметиламіну (ТМАО). Зазначається, що ТМАО змінює метаболізм холестерину. Такий процес призводить до утворення бляшок в артеріях та провокує виникнення атеросклерозу.

Дослідники з’ясували, що дієта з високим вмістом жирів порушила звичайні функції мітохондрій. Це призвело до збільшення виробництва кисню і нітратів, що сприяли зростанню потенційно хвороботворних мікробів Enterobacteriaceae, таких як кишкова паличка.

Вчені зауважили, що після лікування препаратом 5-аміносаліцилової кислоти нормальні рівні кисню і нітратів в мітохондріях були відновлені. Препарат також уповільнював збільшення циркуляції ТМАО у мишей.

Повідомляється, що дослідження науковців мало обмеження, бо вони проводилися на мишах. Фахівці планують подальші дослідження, щоб виявити, що збільшення ТМАО через дієту з високим вмістом жирів сприяє розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.

Біндлосс та її колеги також хочуть дослідити взаємозв’язок між господарем та мікробом в розвитку інших захворювань, зокрема колоректального раку.

Нагадаємо, що вживання ферментованих продуктів збільшує різноманітність мікробіому кишечника і знижує запалення.

Раніше стало відомо, що західна дієта сприяла розвитку запалення шкіри та суглобів в доклінічних дослідженнях.