Імплантований глюкозний монітор може працювати протягом шести місяців

Інноваційний імплантований пристрій Eversense CGM System для безперервного моніторингу глюкози, може використовуватися протягом 180 днів. Про це заявили американські дослідники, пише видання Diabetes self-management.На віртуальному засіданні 81-ї науковій сесії Американської діабетичної асоціації (ADA) були представлені дані щодо інноваційного безперервного монітору глюкози (CGM), який є точним і безпечним протягом шести місяців використання.

Повідомляється, що розробником пристрою є Ascensia Diabetes Care. Слід зазначити, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) США схвалило перший Eversense в червні 2018 року, і він став єдиним довгостроковим CGM, доступним у Сполучених Штатах і Європі.

Перший монітор був розрахований на використання протягом 90 днів. У 2019 вийшов Eversense CGM, який розрахований на 180 днів. Тепер стару версію замінять на нову.

Новий пристрій складається з трьох основних компонентів: сенсора на основі флуоресценції, передавача та застосунку для смартфона.

Для встановлення пристрою медичний працівник вставляє датчик під шкіру плеча пацієнта, а передавач встановлюється поверх нього. Вібрація сигналізує про епізоди підвищеного або зниженого рівня цукру в крові, які також показуються у застосунку. Передавач можна знімати, заряджати й повторно встановлювати, не викидаючи датчик.

Повідомляється, що дослідження нового монітору на сесіях ADA представив доктор медицини з Університету Колорадо в Аврорі Сатиш К. Гарг.

У випробуваннях брала участь 181 людина у восьми дослідницьких центрах. Дві третини учасників страждали на діабет першого типу, а в інших був діабет другого типу. Зазначається, що співвідношення чоловіків і жінок було приблизно рівним. Середній вік учасників становив 49 років. У добровольців був діабет, в середньому, протягом 22 років. Їх вихідний рівень глікозильованого гемоглобіну (HbA1c) становив 7,6%.

Зазначається, що 96 учасників носили два датчики – по одному на кожній руці. У 53 осіб два сенсори були ідентичними, а 43 мали другий модифікований сенсор. Протягом шести місяців випробування учасників обстежили під час десяти візитів до лікаря, причому кожне відвідування тривало до десяти годин.

Під час випробування середній рівень HbA1c покращився у всієї групи, та склав 7,3%. Повідомляється, що модифікований датчик працював краще, ніж інший.

«Система Eversense CGM нового покоління безпечна і точна протягом ста вісімдесяти днів, особливо в умовах гіпоглікемії», – додав Гарг.

Через три тижні після презентації ADA Ascensia оголосила про запуск програми допомоги пацієнтам у Сполучених Штатах, щоб знизити їх витрати на систему моніторингу глюкози.

Відповідно до програми користувачі повинні будуть сплатити перші сто доларів. Після цього Ascensia покриє до трьохсот доларів з суми, що залишилася за кожен 90-денний датчик.

За оцінками компанії, користувачі Eversense потенційно можуть заощадити 1,2 тис. доларів на рік та додали, що «більша частина людей, що використовують інсулін в США, можуть мати право на участь в нашій програмі допомоги пацієнтам».