Діти молодшого віку більш схильні до передачі COVID-19, ніж підлітки – дослідження

Вчені з’ясували, що діти у віці до чотирьох років частіше передають коронавірусну інфекцію своїм батькам та родичам, ніж підлітки у віці 14-17 років. Про це пише видання Medical News Today з посиланням на дослідження у журналі JAMA pediatrics.Група науковців з відділу громадської охорони здоров’я Онтаріо в Канаді провела дослідження та порівняла ризик передачі SARS-CoV-2 членам сім’ї від дітей молодшого та старшого віку.

Зазначається, що дослідження проводилося в кінці літа та восени 2020 року, коли в Онтаріо було менше карантинних обмежень та діти відвідували школу або дитячий садок. Тоді також збільшилася кількість випадків COVID-19 серед дітей, що дозволило оцінити їхню здатність поширювати вірус.

Вчені виявили, що маленькі діти, особливо у віці від нуля до трьох років, з більшою ймовірністю передають вірус членам сім’ї, ніж підлітки у віці 14-17 років.

«Оскільки батьки не можуть ізолюватися від своїх немовлят, необхідні інші заходи для обмеження передачі інфекції від дітей в домашніх умовах, особливо якщо в будинку є дорослі з групи високого ризику», – пояснив лікар-інфекціоніст з відділу громадської охорони здоров’я Онтаріо, співавтор дослідження, доктор Кевін Шварц.

Вчені використали дані громадської охорони здоров’я про інфікування SARS-CoV-2 в Онтаріо, зібрані в період з 1 червня по 31 грудня 2020 року.

Повідомляється, що науковці визначили понад 6 280 домогосподарств, де педіатричний індекс або перша людина, у якої виявили SARS-CoV-2, була дитиною від нуля до 17 років. Фахівці з’ясували, що з випадками педіатричного індексу скориговані шанси передачі інфекції в домогосподарстві дітьми у віці від нуля до трьох років склали 1,43 в порівнянні з дітьми у віці від 14 до 17 років.

Підвищена ймовірність передачі вірусу дітьми молодшого віку може бути пов’язана з відмінностями в кількості вірусу у верхніх дихальних шляхах дитини або поведінкової динаміки серед членів сім’ї.

Шварц зазначив, що сильною стороною дослідження був великий розмір вибірки, який дозволив оцінити ризик серед різних вікових груп.

Автори дослідження дійшли висновку, що раннє тестування педіатричних індексних випадків та зменшення скупчення людей можуть бути корисними стратегіями для мінімізації вторинної передачі інфекції від дітей до батьків вдома.

Нагадаємо, що у США число нових випадків захворювання дітей на COVID-19 досягло зимового рівня.

Раніше стало відомо, що Всесвітня організація здоров’я опублікувала нові рекомендації, в яких пропонує почекати з вакцинацією від COVID-19 дітей і підлітків, якщо вони не входять в групу ризику.