Лише для другої дози: у МОЗ розповіли скільки в Україні вакцин Moderna

На Національному складі України на сьогодні не залишилося Covid-вакцин від фармвиробника Moderna. Препарат наявний лише на місцях і тільки для другої дози, пише видання LIGA.Life.

За даними МОЗ, на місцевих і регіональних складах наразі є 805 652 дози вакцин Moderna. У відомстві виданню також повідомили, що наявні препарати мають використовуватися лише для другого щеплення тим, хто отримав першу дозу.

Крім того, у МОЗ уточнили, що у вересні вакцини від Moderna не поставлятимуть в Україну, через те, що 2 млн доз доставили в рамках програми COVAX.

З вакцинами інших виробників стан такий:

вакцина CoronaVac – залишки на національному складі – 2 700 560 доз; на регіональних і місцевих складах – 3 808 082 дози;

вакцина Comirnaty – залишки на національному складі – 37 440 доз; на регіональних і місцевих складах – 523 798 доз;

вакцина AstraZeneca – залишки на національному складі – 1 807 980 доз; на регіональних і місцевих складах – 1 380 568 доз.

Що стосується вакцини цих виробників – у МОЗ запевнили, що ті, хто має вже першу дозу, отримають другу.  Але усі вони доступні також і для першої дози.

Всього в Україні станом на 24 серпня 2021 року, на Національному, регіональних та місцевих складах є понад 11 млн вакцин різних виробників.

У свою чергу, експерти Київської школи економіки (KSE) прогнозують, що за поточних темпів вакцинації від COVID-19 наявних в країні вакцин має вистачити до кінця жовтня, пише УНІАН.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко повідомив, що зараз в Україні однією дозою вакциновано 13,4% населення.

Однак три області все ще не досягли 10% рівня вакцинації, серед них це Івано-Франківська, Волинська та Рівненська області.

Найвищий рівень імунізації у Києві та Київській області, де однією дозою щепили 25% та 19% населення відповідно, а повний курс вакцинації пройшли – 17% та 12%.

За підрахунками експертів в Україні, вакцин має вистачити до кінця жовтня, якщо зараз країна повернеться до передсвяткових темпів ковід-вакцинації.

Нагадаємо, в Україні наразі в шести областях є високий ризик поширення коронавірусної інфекції, критична ситуація у Чернівецькій області. В країні виявили вже 520 випадків “Дельти”, загальна кількість випадків коронавірусного захворювання за минулу добу – 2032