У світі за останні 30 років вдвічі збільшилася кількість випадків артеріальної гіпертензії

Кількість дорослих людей з гіпертонією у світі збільшилась з 650 мільйонів до 1,28 мільярда протягом трьох десятиліть, близько половини з них не знають про свій діагноз. Про це повідомляє видання Medscape з посиланням на дослідження Імперського коледжу Лондона та Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).Велика частина людей з гіпертонією не отримують діагностики та лікування, бо не знають про своє захворювання. Повідомляється, що роботу вчених Імперського коледжу Лондона і ВООЗ опублікували у журналі The Lancet. Також дослідження буде представлене на Конгресі Європейського товариства кардіологів (ESC) у 2021 році.

Старший автор дослідження, доктор філософії Імперського коледжу Лондона Маджид Еззаті спільно з колегами проаналізував фактори ризику неінфекційних захворювань (NCD-RisC) у даних 1 201 репрезентативного дослідження населення, в яких взяли участь 104 млн осіб зі 184 країн світу.

Зазначається, що гіпертонія визначалася як артеріальний тиск (АТ), який становить 140/90 мм рт. ст. і вище.

У світі число дорослих від 30 до 79 років, які мають гіпертонію, зросло з приблизно 331 млн жінок і 317 млн чоловіків в 1990 році до 626 млн жінок і 652 млн чоловіків у 2019 році. Фахівці додали, що більша частина випадків припадає на людей у країнах з низьким та середнім рівнем доходу.

Повідомляється, що найнижчі показники поширеності гіпертонії у 2019 році були зафіксовані у Канаді, Перу та Швейцарії, а найвищі – у Домініканській Республіці, Ямайці і Парагваї для жінок та в Угорщині, Парагваї і Польщі для чоловіків.

Загалом, 41% жінок та 51% чоловіків з гіпертонією не знали про свій стан, а 53% жінок та 62% чоловіків не отримували лікування у 2019 році.

Зазначається, що в усьому світі високий кров’яний тиск контролювався за допомогою ліків менш ніж у кожної четвертої жінки та кожного п’ятого чоловіка.

У Канаді, Ісландії й Південній Кореї чоловіки та жінки найчастіше отримували антигіпертензивні препарати, при цьому понад 70% з них проходили лікування у 2019 році.

Найбільш рідко приймали ліки проти гіпертонії чоловіки та жінки в країнах Африки на південь від Сахари, Центральної, Південної та Південно-Східної Азії й острівних державах Тихого океану. Показники лікування гіпертонії у зазначених регіонах були нижче 25% для жінок і 20% для чоловіків.

Раніше стало відомо, що вчені розкрили роль цинку в зниженні артеріального тиску. Міжнародна група науковців виявила, що цинк може грати певну роль в регуляції кров’яного тиску.