Експерт розповів, чи вакцинуватимуть українців від COVID-19 повторно

Наразі в країні немає підстав для початку повторного курсу вакцинації від коронавірусної інфекції для людей, які щепилися двічі. Про це голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ Федір Лапій, пише РБК.Лапій запевнив, що наразі немає достатньо наукових даних щодо необхідності повторного курсу COVID-щеплення.

«Що стосується повторного курсу вакцинації, то у нас про це ще менше наукових даних, ніж про необхідність третьої дози. Сьогодні у нас немає підстав для того, щоб починати повторний курс вакцинації», – сказав він.

За його словами, поки немає підтверджень, що це необхідно робити. Крім того, він зауважив, що Україна буде розглядати можливість введення третьої, бустерної дози, коли буде достатньо інформації від науковців.

Лапій згадав Ізраїль і Сполучені Штати, де прийняли рішення про введення бустерних уколів. Але, за словами експерта, питання, чи потрібно їх робити всім, ще вивчається, й до того ж навколо цього питання точиться багато суперечок серед фахівців.

Натомість експерт підкреслив, що кращу ефективність можна досягти за рахунок збільшення інтервалу між введенням вакцин. За його словами, зараз є багато наукових  підтверджень, що збільшення інтервалу між першою та другою дозами забезпечує сильну імунну відповідь і кращий захист. Також він припустив, що в майбутньому буде стояти питання не про бустер від фармвиробника Pfizer-BioNTech, а про збільшення інтервалу між щепленням.