Електронні лікарняні: чому продовжено перехідний період

з 4 червня 2021 р. в Україні розпочався перехідний період до видачі лише електронних листків непрацездатності. За цей час 2349 закладів охорони здоров’я створили понад 228 тис. електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Коментар Марії Каревич

«Для формування в закладі електронних медичних висновків необхідні підключення і реєстрація в електронній системі охорони здоров’я та навчені медичні фахівці.  Далі відомості про висновок потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, де на їх підставі формується електронний лікарняний. 79% закладів за літо повністю освоїли цей процес», — заявила генеральний директор Директорату цифрових трансформацій в охороні здоров’я Марія Карчевич.

Було також зазначено, що протягом цього часу лікарі могли формувати як медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронній системі охорони здоров’я, так і видавати паперові лікарняні. Але більшість відходить від роботи з паперами.

«Оскільки електронний лікарняний є підставою для виплати коштів за період непрацездатності громадян, а питання фінансів, особливо в період захворювання, є важливим – МОЗ вирішило продовжити термін перехідного періоду до 1 жовтня, аби всі отримували якісні послуги і не залишилися осторонь системи соціального захисту населення», — додала М. Карчевич.

Відповідний наказ МОЗ уже пройшов державну реєстрацію.