На кордоні України почалася е-перевірка COVID-сертифікатів

Державна прикордонна служба України почала використовувати програмне забезпечення для перевірки COVID-сертифікатів. Про це повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ у телеграм-каналі.

Новий цифровий фільтр підтверджує імунізацію проти коронавірусу, негативний результат тестування або одужання від хвороби.

Повідомляється, що працівники прикордонної служби одержали електронні пристрої зі спеціальним програмним забезпеченням, яке дозволяє в автоматизованому режимі перевіряти COVID-сертифікати. У відомстві наголосили, що кожен сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код.

«Прикордонники отримали електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder». Воно передбачає можливість автоматизованої перевірки підроблених та недійсних сертифікатів та їх приналежності відповідній особі», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що майже 40 країн підключені до цієї мережі. Українські прикордонники станом на 31 серпня перевірили вже понад 60 тис. електронних COVID-сертифікатів у громадян під час в’їзду до країни.

Нагадаємо, що у МОЗ пояснили, чи можливо підробити паперовий COVID-сертифікат. У відомстві не виключили, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти коронавірусу можна підробити. Іноді паперові сертифікати підробляють, коли медики вносять дані про зроблене щеплення проти COVID-19, яке насправді людина не робила.