Кожен четвертий підліток не може думати ні про що, крім соцмережі – дослідження

В країні провели декілька досліджень та з’ясували, як впливають соціальні мережі на осіб у віці від десяти до сімнадцяти років. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Дослідження проходило в межах міжнародного проєкту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», та мало п’ять етапів. Зазначається, що дослідження продемонструвало, яке місце у житті підлітків займають соцмережі та віртуальне спілкування.

Зазначається, що у віртуальному просторі підлітки можуть зіткнутися з певними ризиками, зокрема, обману, віктимізації, ізоляції та звикання.

Майже кожен четвертий підліток віком від 10 до 17 років заявив, що протягом ріку регулярно розумів, що не міг думати ні про що, крім моменту, коли скористається соцмережами. Найбільше таких підлітків було серед хлопчиків 10 років (35,2%) та студентів закладів професійно-технічної освіти – 28,5%.

Через неможливість скористатися соцмережами 15,1% респондентів відчували себе погано.

Дослідження продемонструвало, що регулярно нехтували справами та хобі 18,2% опитаних бо, хотіли провести час у соціальних мережах (26% з них – дівчата 16 років).

Кожен шостий (16,8%) респондент повідомив, що через використання соцмереж мав регулярні сварки.

Дослідники виявили, що підлітки можуть проводити час у соціальних мережах, щоб  уникнути негативних емоцій. Про це заявили 32,8 % хлопців та 39,9% дівчат.

У підлітків також можуть виникати конфлікти з батьками, сестрами та братами через використання соціальних медіа – 13,5% респондентів повідомили про такі випадки.

Повідомляється, що за результатами дослідження «Соціальна обумовленість та показники здоров’я підлітків та молоді», фахівці оцінили комфортне спілкування в Інтернеті: 17,5% хлопців та 14,5% дівчат повідомили, що у віртуальній мережі говорити про секрети їм легше, ніж віч-на-віч.

Зазначається, що у дослідженні ESPAD за участі 8 509 підлітків від 14 до 17 років фахівці проаналізували час, який молоді люди проводять в інтернеті. З’ясувалося, що підлітки активно користуються соцмережами протягом робочих (навчальних) днів, але найбільша активність спостерігається у мережі у суботу та неділю.

Більша частина опитаних повідомила, що проводять дуже багато часу в соцмережах (55,4%).

Зазначається, що спілкування в інтернеті та соцмережі є важливими у формуванні особистості підклітка, тому варто підвищувати їх обізнаність щодо безпечного користування соціальними мережами та важливо розвивати правильну культуру спілкування онлайн.