Хворі на COVID-19 мають значно вищий ризик ураження нирок

Вчені виявили, що людей, які хворіють на коронавірус мають втричі вищий ризик розвитку погіршення функції нирок. Про це пише видання Zaxid з посиланням на дані дослідження Американської спілки нефрологів.Науковці з’ясували, що ризик появи ураження нирок спостерігається навіть у тих осіб, які хворіли на коронавірусну інфекцію у легкій формі

Повідомляється, що вчені під час дослідження проаналізували ризик дисфункції нирок. Вони зібрали федеральні дані про стан здоров’я людей з 1 березня 2020 року до 15 березня 2021 року.

Фахівці дослідили інформацію щодо 1 726 683 хворих, зокрема дані понад 89 тисяч осіб, які перенесли коронавірусну інфекцію.

Зазначається, що у пацієнтів, яких не госпіталізували до медзакладу з COVID-19, ризик виникнення термінальної стадії хвороби нирок втричі вище (на 215% вище) у порівнянні з тими, які ніколи не інфікувалися коронавірусом.

Вчені додали, що у порівнянні з контрольною групою, в осіб, які перехворіли на коронавірус, були виявлені вищі показники хронічних захворювань легенів, серцево-судинної системи та діабету.

Раніше стало відомо, що ускладнення COVID-19 для нирок можуть бути незворотними. SARS-CoV-2 здатен вразити будь-який орган людини, а надскладні випадки характеризуються поліорганною патологією.

Нагадаємо, що велика кількість людей може мати ускладнення після COVID-19. Хворобнегативно позначється на функціонуванні різних органів та систем.