В Україні програмою «Доступні ліки» користуються понад три мільйони пацієнтів

В країні понад три мільйони українців користуються програмою «Доступні ліки». У програмі беруть участь 10 815 аптек у всіх областях. Про це повідомляє пресслужба Національної служби здоров’я України.Серед аптек, які долучилися до програми «Доступні ліки», більшість (88,6%) є приватними аптечними закладами, 5% – ФОП та 6,13% – комунальними.

Повідомляється, що доступ до програми мають мешканці міст та сіл. У селах розташовано майже 600 місць відпуску медикаментів за програмою «Доступні ліки», у селищах міського типу (СМТ) – понад 1,2 тис., у містах – майже 9 тис.

У НСЗУ наголосили, що перелік аптечних закладів постійно оновлюється. Кожного місяця близько 360 аптек укладають договори з НСЗУ. Зазначається, що у Києві знаходиться найбільша кількість пунктів відпуску медпрепаратів за програмою «Доступні ліки» – 974.

У відомстві повідомили, що програмою реімбурсації користуються понад 3,02 млн громадян України, а найбільшу кількість ліків отримують пацієнти на Львівщині, Харківщині та Дніпропетровщині. Найменше користувачів програми «Доступні ліки» мешкає на Луганщині, Кіровоградщині та у Чернівецькій області.

У НСЗУ додали, що активність користування українців програмою реімбурсації залежить від регіону.

Заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко підкреслила, що програма «Доступні ліки» дозволяє пацієнтам, які мають хронічні захворювання, отримувати доступну медичну допомогу. Вона доповнила, що місцеві органи влади мають сприяти розширенню та покращенню доступу пацієнтів з хронічними хворобами до необхідних ліків.

Повідомляється, що у 2021 році НСЗУ сплатила аптечним закладам майже 592 млн гривень. Найбільше коштів одержали аптеки у Львівській області – понад 96 млн гривень, у Києві – 87,7 млн гривень та у Харківській області – 70,8 млн гривень.

Нагадаємо, що в Україні розширюється програма реімбурсації. Пацієнти зможуть отримати з 1 жовтня препарати інсуліну та медикаменти для осіб з розладами психіки та поведінки за електронним рецептом за програмою «Доступні ліки».

Раніше стало відомо, що до програми «Доступні ліки» в Україні долучилися понад десять тисяч аптек.

Також стало відомо, що НСЗУ з 1 жовтня адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів. В Україні з жовтня по грудень 2021 року на програму забезпечення інсулінами виділено 660 млн гривень, щоб всі пацієнти змогли отримати необхідні препарати безоплатно.