Вакцина CoronaVac краще захищає жінок від тяжкого перебігу штаму «Дельта», ніж чоловіків

Китайська COVID-вакцина CoronaVac на 100% захищає жінок від тяжкого перебігу «Дельта»-варіанту коронавірусу, а чоловіків – на 81%. Про це повідомляє РБК-Україна з посилання на дослідження вчених з Китаю.Вчені з медичного університету у китайській провінції Цзянсу виявили, що у жінок та чоловіків є різний ступінь ризику тяжкого перебігу штаму «Дельта» після щеплення двома дозами CoronaVac. Захист від тяжкого перебігу COVID-19 формувався у жінок та становив 100%, в той час, як у чоловіків – 81%.

Зазначається, що у дослідженні брали участь 476 осіб від 18 років, яких госпіталізували з «Дельта»-варіантом коронавірусу.

Вчені пояснили, що беручи до уваги вік, стать і супутні захворювання у пацієнтів, які отримали дві ін’єкції CoronaVac, ризик переходу хвороби в важку стадію знизився на 88%. Повідомляється, що 42 пацієнти із загальної кількості мали тяжкий перебіг COVID-19.

Дослідники додали, що цей захисний ефект не спостерігався у пацієнтів, які отримали тільки одну дозу щеплення. Вони пояснили, що на імунітет впливали й супутні захворювання пацієнтів.

Зазначається, що 36% невакцинованих учасників дослідження (157 осіб), 21% частково імунізованих (92 людини) та 43% повністю вакцинованих (185 осіб) перенесли хворобу у легкій формі.

Нагадаємо, що третя доза китайської вакцини CoronaVac від фармкомпанії Sinovac Biotech сприяє зростанню ефективності антитіл у протидії «Дельта»-варіанту у понад 2,5 раза.

Раніше стало відомо, що «Дельта»-штам став домінувати, а ефективність вакцин знизилася.