Лікарів планують безоплатно щепити від грипу

У 2021–2022 рр. очікується аналогічний епідемічний сезон грипу, як і минулого року. Очікується циркуляція штамів B/Washington, H1N1 та H3N2. Він не відрізнятиметься появою нових штамів або прогнозами щодо більш тяжкого перебігу хвороби. Про це 9 вересня 2021 р. розповів Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, в онлайн-інтерв’ю з Катериною Булавіновою, медичним експертом UNICEF. За його словами, минулого року дуже багато людей хворіли на грип і ще більше — отримали або тяжкий перебіг, або стикнулися з віддаленими наслідками перенесеного захворювання.

Коментар Ігоря Кузіна

«Із червня ми почали працювати з представниками фармацевтичного сектору для того, щоб виділити для України більшу кількість вакцин. Також зараз проводяться перемовини щодо передачі в межах гуманітарної допомоги за механізмом Партнерства з впровадження  вакцин від грипу  (The Partnership for Influenza Vaccine Introduction — PIVI) безкоштовних вакцин для щеплення лікарів (майже 30 тис. доз). Ми розраховуємо, що медичних працівників (принаймні тих, які працюють у «ковідних» лікарнях), ми зможемо вакцинувати від грипу безкоштовно за рахунок гуманітарної допомоги», — зазначив І. Кузін.

Щодо аптечної мережі, до неї цьогоріч доставлять більшу кількість вакцин, ніж минулого року, — близько мільйона доз. Але остаточна кількість, дійсно, буде регулюватися попитом.

Локалізація виробництва вакцин від грипу

І. Кузін також анонсував виробництво вакцини проти грипу від українського виробника. Її поява запланована на перше півріччя 2022 р.: «Українські фармацевтичні виробники проводять перемовини щодо локалізації виробництва вакцини від грипу на території України. Це буде три- або чотиривалентна вакцина в монодозних шприцах. Це буде продукція in bulk (тобто в Україні здійснюватимуть фасування діючої речовини, пакування та маркування), але водночас ми матимемо свого вітчизняного виробника, який зможе забезпечити країну необхідною кількістю вакцин. І ми не будемо змушені шукати її на ринках Європи».