Ремдесивір знижує на 87% ризик госпіталізації через COVID-19 – дослідження

Фармацевтична компанія Gilead Sciences заявила, що їх препарат ремдесивір (Veklury) під час третьої фази дослідження показав зниження ризику госпіталізації на 87% у деяких пацієнтів з COVID-19. Про це йдеться у пресрелізі фармкомпанії.Компанія Gilead у рандомізованому подвійному сліпому плацебоконтрольованому дослідженні оцінювала ефективність та безпеку триденного курсу внутрішньовенного введення ремдесивіра. У дослідження брали участь 562 не госпіталізовані пацієнти з високим ризиком прогресування коронавірусної інфекції.

вірус продемонстрував статистично значуще зниження ризику госпіталізації через COVID-19 або смерті від всіх причин на 87% до 28 дня (0,7% [2/279]) в порівнянні з плацебо (5,3% [15/283]) P = 0,008. Учасники отримували ремдесивір або плацебо в співвідношенні 1:1.

Дослідники також виявили зменшення ризику комбінованої вторинної кінцевої точки медичних відвідувань через COVID-19 або смерті від всіх причин до 28 дня на 81% для учасників, які отримували ремдесивір (1,6% [4/246]) в порівнянні з плацебо (8,3%). [21/252]) p = 0,002. У дослідженні до 28 дня в жодній групі не були зафіксовані смертельні випадки.

«Ці останні дані показують, що ремдесивір може допомогти пацієнтам з групи високого ризику видужати до того, як вони захворіють, і взагалі не будуть відвідувати лікарню», – зазначив співавтор дослідження, кардіолог і головний дослідник Медичного центру Університету Бейлора, доктор медичних наук Роберт Л. Готтліб.

У Сполучених Штатах ремдесивір – це єдиний препарат, що схвалений Управлінням із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) для лікування госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 у віці від 12 років. У пресрелізі Gilead зазначається, що його використання для не госпіталізованих пацієнтів протягом трьох днів є дослідницьким, а безпеку й ефективність такого використання і тривалість прийому не були встановлені та схвалені будь-яким регулятором.

Під час дослідження пацієнтами з високим ризиком прогресування захворювання вважалися особи, які мали супутні захворювання: ожиріння, гіпертонія, діабет і вік, але останнім часом не були госпіталізовані через COVID-19. Зазначається, що третина учасників була не молодше 60 років. Учасники випробування мали були отримати позитивний діагноз протягом чотирьох днів після початку лікування і відчувати симптоми протягом семи днів або менше.

Нагадаємо, що в українських аптеках пацієнти скоро зможуть купити ліки проти коронавірусної інфекції – у продажу з’явитися ремдесивір.