Обмежене за часом харчування може покращити метаболічне здоров’я – вчені

Американські дослідники виявили, що вживання їжі з обмеженням за часом в межах інтервалу менше ніж 12 годин без зменшення калорійності запобігає метаболічним захворюванням та ожирінню. Про це повідомляє Medscape з посиланням на статтю вчених у виданні Endocrine Reviews.Харчування, що обмежене за часом, є простою та ефективною дієтичною стратегією. Вчені зазначили, що людям, які намагаються схуднути та вести більш здоровий спосіб життя, слід приділяти більше уваги тому, коли і які вони їдять.

Фахівці пояснили, що прийом їжі у випадковий час порушує синхронізацію добових ритмів та може сприяти розвитку захворювань.

Автори роботи пропонують медикам заохочували пацієнтів з групи високого ризику (наприклад, які страждають ожирінням) стежити за часом прийому їжі та сну, вносити зміни до харчової поведінки.

Повідомляється, що у пілотних дослідженнях на людях обмежене за часом харчування з обмеженням калорій або без нього було пов’язано зі зниженням маси тіла, непереносимістю глюкози, гіпертонією і дисліпідемією.

У більшості досліджень учасникам не обмежували калорійність і не давали рекомендацій щодо харчування, але вони знижували споживання калорій від семи до 22%.

Дослідники проаналізували 39 клінічних випробувань, де учасники харчувалися за обмеженим часом. Вони з’ясували, що більша частина досліджень були короткими та з невеликою кількістю учасників (від 10 до 20 осіб) та у них брали участь люди з ожирінням, здорові дорослі та спортсмени. У більшості випробувань щоденне «вікно прийому їжі» тривало від восьми до десяти годин.

Вчені зазначили, що в учасників маса тіла знизилася у 24 з 39 досліджень, а обмежене за часом харчування було безпечним у всіх дослідженнях.

Нагадаємо, що дієта MIND є корисною для людей похилого віку та може покращувати когнітивні здібності, навіть якщо у них є з’явилися білкові відкладення між нервовими клітинами у головному мозку.

Раніше стало відомо, що інтервальне голодування не допомагає втрачати вагу. Дослідники з Великої Британії виявили, що періодичне голодування, яке стало досить популярним в останні роки, не є «чарівною пігулкою для схуднення».