Таблетки проти COVID-19 можуть з’явитися через декілька місяців – вчені

Пероральні противірусні препарати для лікування коронавірусної інфекції можуть стати доступними вже через декілька місяців. Вони зможуть скоротити тривалість захворювання та обмежити передачу вірусу між людьми. Про це пише видання Medscape.

Клінічні випробування проходять три препарати проти коронавірусу. Директор відділу СНІДу Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID) США Карл Диффенбах повідомив, що результати клінічних випробувань очікуються цієї осені або взимку.

Він зазначив, що спостерігає за розробкою противірусних препаратів від COVID-19.

«Я думаю, що в найближчі кілька місяців ми отримаємо відповіді на питання, на що здатні ці таблетки», – пояснив Диффенбах.

Наразі препарат молнупіравір, що розробили фармацевтичні компанії Merck & Co. та Ridgeback Biotherapeutics, проходить випробування у Сієтлі.

До дослідження ліків вирішили приєднатися 44-річна медсестра з Сієтлу Міранда Келлі разом з чоловіком після підтвердження діагнозу COVID-19. Вони відразу погодилися долучитися до клінічних випробувань молнупіравіру, які проходили у центрі дослідження раку Фреда Хатча.

Повідомляється, що наступного дня чоловік та жінка приймали чотири таблетки препарату двічі на добу. Їм не сказали, що вони отримали – ліки або плацебо. Сімейна пара зазначила, що протягом тижня їх симптоми покращилися, а через два тижні вони подолали хворобу.

Дослідники зазначили, що короткостроковий режим щоденного прийому пероральних противірусних засобів на ранньому етапі після встановлення діагнозу COVID-19, може запобігти розвитку симптомів після зараження.

Диффенбах доповнив, що крім молнупіравіра тестують ще два лікарські засоби проти коронавірусної інфекції – один від Pfizer, відомий як PF-07321332 та противірусний препарат AT-527 від фармкопаній Roche та Atea Pharmaceuticals.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я випробує три нових протизапальних препарати проти COVID-19. Дослідження будуть проходити у 52 країнах світу.

Раніше стало відомо, що в Ізраїлі почали використовувати ліки проти COVID-19 – перші 17 пацієнтів отримали вдома ін’єкцію препаратом проти коронавірусу Regeneron.