Розроблено клінічний протокол «Фізіологічні пологи»

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу МОЗ «Про затвердження Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Фізіологічні пологи».

Проєкт наказу МОЗ розроблено відповідно до статті 14¹ Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», пунктів 2.4 розділу ІІ та 3.5 розділу ІІІ Методики розробки та впровадження медичних стандартів медичної допомоги на засадах доказової медицини, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 вересня 2012 р. № 751, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 листопада 2012 р. за № 2001/22313.

Докладніше про протокол

У вступний частині до протоколу йдеться, що на сучасному етапі організації акушерської допомоги в Україні оптимальним є проведення фізіологічних пологів в умовах акушерського стаціонару із забезпеченням права роділлі залучення близьких до підтримки її під час пологів.

Основною метою надання допомоги під час пологів є забезпечення безпеки для жінки та дитини при мінімальному втручанні до фізіологічного перебігу пологів.

Зважаючи на негативні тенденції щодо зниження показника нормальних пологів упродовж останніх 5 років і, відповідно, підвищення показника ускладнених пологів, відмічається зростання показників захворюваності та смертності новонароджених.

Означене спонукає робочу групу до створення клінічного протоколу із впровадженням доказових даних, найкращих світових практик щодо ведення нормальних пологів.

Робочу групу для розробки медико-технологічних документів за темою «Фізіологічні пологи» створено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 серпня 2020 р. № 1908 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 18 травня 2021 р. № 967). Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги (УКПМД) «Фізіологічні пологи» розроблений на основі Клінічної настанови «Фізіологічні пологи», основна мета якої – забезпечення оптимальних умов для пологів із застосуванням профілактичних технологій щодо їх ускладнення, що вплине на зменшення материнських та перинатальних ускладнень.

Обґрунтування та положення УКПМД базуються на доказах та рекомендаціях клінічної настанови, розробленої на основі наступних прототипів:

  1. NICE CG 190. Intrapartum care for healthy women and babies. 2014;
  2. WHO. Pregnancy, childbirth, postpartum and newborn care: a guide for essential practice – 3rd ed. 2015.

Основною метою надання допомоги під час пологів є безпека для жінки та дитини при мінімальному втручанні до фізіологічного перебігу пологів. Крім того, на сучасному етапі організації акушерської допомоги в Україні оптимальним є проведення фізіологічних пологів в умовах акушерського стаціонару із забезпеченням права роділлі на залучення близьких з метою підтримки її під час пологів.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського 7, м. Київ, 01601, Директорат медичного забезпечення, тел.: (044) 253-69-67, e-mail: i.ishchuk.moz@gmail.com.